Брандербургската врата е изящен образец на немския класицизъм. Построена е през 18 век по заповед на крал Фридрих Вилхелм Втори по прототип на Атинския акропол. Неин архитект е Карл Ланганс. Висока е 28м. и е широка 65.5м. Състои се от 12 дорийски колони, по шест от всяка страна, които формират пет прохода. Първоначално обикновените граждани можели да излолзват само страничните. Единствено кралското семейство преминавало през централния продох. На върха на портата е разположена Квадригата – триумфален впряг на богинята на победата Виктория. Всъщност на нейно място първоначално се е издигала статуя на Ирена, богинята на мира, но след като Франция сразила Прусия, Наполеон наредил Квадригата да бъде пренесена в Париж. През 1814г. тя е върната в Берлин, но Карл Шинкел променя дизайна й, превръщайки Брандербургската врата в триумфална арка на Прусия. Богинята, вече Виктория, е снабдена с пруски орел и железен кръст.

На снимките: Брандербургската стена


Бранденбургската врата оцелява по време на Втората Световна Война, но понася сериозни поражения. Квадригата бива напълно разрушена. След поражението на Германия правителствата на Източен и Западен Берлин  обединяват усилия за реставрирането й. Дупките от куршуми биват запълнени, но остават видими дълги години. Квадригата е възстановена през 1958г. като нейно копие е отлято от запазилите се оригинални макети.

По време на Студената война тя е разположена близо до границата между източен и западен Берлин. През 1961г. вратата е затворена и вградена в Берлинската стена. Те е отворена отново на 22 декември 1989г., когато западногерманският канцлер Хелмут Кол минава през нея, за да посрещне източногерманския премиер Ханс Модров. След събарянето на Берлинската стена Бранденбургската врата се превръща в символ на обединен Берлин.