След края на Втората Световна Война окупирана Германия бива поделена между страните-победителки (СССР, САЩ, Франция и Великобритания) на четири зони. Същото е направено и със столицата Берлин. Скоро напрежението между Съветския Съюз и останалите три световни сили се изостря. Започва агресивно противопоставяне между Изтока и Запада, между Демокрацията и Комунизма. През 1949г. новата организация в страната става официална след като зоните, владяни от САЩ, Франция и Великобритания формират Федерална Република Германия. Зоната, управлявана от СССР скоро след това се превръща в Германска Демократична Република. по същия начин бил разделен и Берлин. Отсъствието на физическа граница обаче водело до множество конфликти и безразборно преминаване на граждани от източната в западната част на града. Много от преселилите се в западен Берлин били млади, квалифицирани специалисти. Източна Германия не можела да си позволи подобна загуба и прибегнала до драстична мярка. Заповедта за издигането на стена е подписана от Валтер Улбтрих, политик от Германската Демократична Република и активен комунист. Изграждането започва на 13 август 1961г. Строителството продължава до 1975г. При завършването й берлинската стена се състояла от 45 хил. Бетонни блока, всеки от които висок 3,6 м. и дълъг 1,5 м.

shutterstock_256957087

На снимката: Берлинската стена /източник на снимката: www.shutterstock.com/


Въпреки масивната конструкция над 5000 човека успели да избягат в западен Берлин, където било създадено капиталистически общество и икономиката процъфтявала, далеч от репресивните условия на живот на изток. Сред най-известните случаи на бягство са полет с делтаплан, изкопаването на тунел, дълъг 149г., промушването между прозорци на съседни сгради. Мнозина други обаче губят живота си, опитвайки се да се съберат с близките си или просто да намерят по-добър живот. Берлинската стена се превръща в символ на Студената война, на разделението и страха.

shutterstock_176800529

На снимката: чекпойнт Чарли /източник на снимката: www.shutterstock.com/

На 9 ноември 1989г. министър-председателят на правителството на Източна Германия обявява, че гражданите на ГДР вече свободно могат да пътуват в Западна Германия. Голям брой източни берлинчани нахлуват в западен Берлин. Започва демонажът на стената. Днес от нея могат да бъдат видяни няколко отделни секции.

Адрес: Bernauer Straße 111;