Берлинската катедрала представлява внушителна барокова града, построена между 1894г. и 1905г. Издига се на остров насред река Шпрее, известен още като Музейния остров. Настоящата базилика е третата религиозна постройка на това място. Построена е по заповед на крал Вилхелм Втори. Дизайнът, който съдържа необичайно много орнаменти за протестантска църква, е дело на Юлиус Рашдорф. Катедралата е дълга 114м. и е висока 73м.

shutterstock_279087494

На снимката: Берлинската катедрала /източник на снимката: www.shutterstock.com/


По време на Втората Световна Война сградата е поразена от бомба, която й нанася значителни щети. Поставен е временен покрив, който да защити това, което е останало от интериора й. Източногерманското правителство планирало да събори катедралата. Вместо това обаче през 1965г. започнала нейната реставрация. По време на реставрацията дизайнът на сградата бил опростен. Мавзолеят Хоецолерн, който някога се намирал в центъра й, бил премахнат.

Влизайки в вътре можете да се насладите на изключителен простор и красиви олтари. От интериора на берлинската катедрала най-силно впечатление прави органът. Той е изработен от Вилхелм Зауер. Построен е заедно с построяването на самата сграда и е част от оригиналното й обзавеждане. По време на освещаването му той е най-големият орган в Германия със своите над 7000 тръби.

shutterstock_232744105 shutterstock_622544864

На снимките: част от интериора на Берлинската катедрала /източник на снимките: www.shutterstock.com/

Централният купол на катедралата разкрива невероятна гледка. Той се поддържа от четири ъглови кули и достига 113м. височина. За да стигнете до върха му обаче трябва да изкачите 270 стъпала. Отвътре той е декориран със сложна мозайка. Дизайнът й е изработен от Антон фон Вернер. Тя пресъздава проповедта на Христос на планината заедно с осемте блаженства. Осем са и мозайките, всяка от които е с размер от 39 кв.м. и е съставена от над 500 000 плочки. Мозайките почти не са засегнати от Втората Световна Война, но биват съсипани в резултат на отворения купол и атмосферните условия. Дизайнът на Вернер обаче е запазен и те са пресъздадени от компанията Ферари§Бачи. Последната от мозайките е открита през 2002г. и сега катедралата разкрива цялото си величие.

Адрес:  Am Lustgarten,