Берлин - модерен и преливащ с история

Герб на града

Местоположението на града, както и негова карта, може да видите тук.


Берлин, столицата на Германия, предлага комбинация между съвременния образ на един модерен град и град, преливащ с история. Въпреки опустошенията от Втората световна война и след десетилетия на разпад на изток от прословутата Берлинска стена, градът е възстановен по начин, по който празнува своите успехи, като същевременно признава тъмното си минало. 

На снимката: катедралата на Берлин;

Градски транспорт и Berlin Welcome Card

Посетихме Берлин в началото на май. Разполагахме с няколко дни да посетим най-емблематичните места в Берлин, намиращия в близост Потсдам и дори Дрезден. Известно време се колебах дали да закупим Berlin Welcome Card, с която могат да бъдат спестени разходи за входни такси и градски транспорт. Предлага се в три варианта:

Включва билет за градския транспорт, по избор: зона AB или зона ABC, която включва летище Бранденбург и Потсдам. Валидна е от 48 часа до 6 дни. Предлага се и във вариант от 72 часа или 6 дни без градски транспорт. С нея получавате до 50% отстъпка от входната такса на повече от 180 атракции.

Включва билет за градския транспорт, по избор: зона AB или зона ABC, която включва летище Бранденбург и Потсдам. Валидна е за 3 дни. Предлага се и във вариант без градски транспорт. С нея получавате безплатен вход за всички музеи на Музейния остров.

Включва билет за градския транспорт за зона ABC, която включва летище Бранденбург и Потсдам., както и еднодневен билет за автобусите Hop-on Hop-off. Валидна е от 48 часа до 6 дни. С нея получавате до 50% отстъпка от входната такса на повече от 150 атракции, както и безплатен вход за 30 забележителности.

На снимките: мостът Обербаум;

След като проучихме опциите, решихме, че за това, която сме запланували, а именно ден и половина в Потсдам, два дни и половина в Берлин и ден в Дрезден, никоя от опциите на Berlin Welcome Card не би била изгодна за нас. Падаше да сме в Берлин през първата неделя на месеца, когато е т.нар. Museum Sunday или  Музейна неделя. На този ден входът за много от музеите в Берлин е безплатен, включително за тези от Музейния остров, които бяхме набелязали. Актуална информация за датите на Museum Sunday, както и участващите музеи, може да откриете тук. Възползвахме се добре от тази възможност. Съвет: проверете предварително дали няма някакви събития или временни експозиции по времето на вашето посещение, защото е възможно да се образуват опашки.

Що се отнася до градския транспорт, решихме да си закупим 7 дневен билет за зона ABC, която включва летище Бранденбург и Потсдам. Цената в 49 евро, картата се валидира еднократно на машини, които са разположени на спирките на градския транспорт. Повече информация относно цените на другите зони, както и местата, откъде може да бъде закупен такъв билет, може да откриете тук.

Настаняване

Берлин предлага множество места за настаняване. Когато избирахме мястото, където да отседнем, търсихме както добра цена, така и добро местоположение. Избрахме martas Hotel Albrechtshof Berlin. Този 3-звезден хотел е тихо разположен в популярния квартал на Берлин Mitte. Той е само на кратка разходка от търговската улица Friedrichstraße, сградата  на Райхстага, гара Friedrichstraße и централната жп гара на Берлин. Мястото се оказа изключително чисто и комуникативно, с денонощна рецепция. Доволни сме и определено бихме се върнали тук.

На снимката: Музейният остров;

Забележителности

Днес Берлин си е спечелил репутацията на нещо като младежка, модерна туристическа дестинация, която предлага еклектична комбинация от места за посещение, включително нови и класически архитектурни забележителности, динамични забавления, пазаруване и голямо разнообразие от спортни и културни институции.

Каквито и да са вашите интереси, за да ви помогнем да извлечете максимума от вашите приключения за разглеждане на забележителности, не забравяйте да препращате често към нашия списък с най-добрите туристически атракции в Берлин, Германия.

Бранденбургската врата

Най-известната историческа забележителност на Берлин несъмнено е Бранденбургската врата (Brandenburger Tor). Някога символ на разделена нация, сега е символ на единство и мир.

Тази впечатляващо неокласическа порта е поръчана от крал Фредерик Вилхелм II през 1788 г. Дизайнът й е вдъхновен от Пропилеите в Атинския Акропол. Паметникът е с височина 26 метра и се издига в района на Парижкия площад, само на една пресечка от сградата на Райхстага.

На снимката: Бранденбургската врата;

По време на Студената война неговата физическа и символична позиция като блокирана порта по протежение на Берлинската стена го направи често място за демонстрации на жители на Западен Берлин. Известен е и с това, че е фонът на призива на президента на САЩ Роналд Рейгън към съветския лидер Михаил Горбачов през 1987 г. да събори стената.

Тя е и сцена на трогателен жест през 1999 г., когато политически лидери от различни страни – включително Ангела Меркел от Германия, Михаил Горбачов от Русия и Лех Валенса от Полша – заедно преминаха през портата, за да отбележат събарянето на Берлинската стена 10 години по-рано.

Сградата на Райхстага

Райхстагът първоначално е завършен през 1894 г., където нео-ренесансовият дворец е служил като дом на императорския парламент на Германската империя, докато не е опожарен през 1933 г. Той не е използван отново до обединението на Германия, в който момент е претърпял 10-годишна реконструкция и най-накрая стана дом на немския парламент през 1999 г.

На снимката: сградата на Райхстага;

Акцент в тази великолепна реконструкция е заместващият купол. Изработен от стъкло, той предлага превъзходна гледка към околния град, особено през нощта от ресторанта на покрива. Ако сте на посещение през летните месеци, не забравяйте да проверите графика на светлинните шоута и филмовите вечери за едно незабравимо изживяване в Берлин.

Музейният остров

Притиснат между река Шпрее и Купферграбен в 400-метров канал, остров Шпрее — по-известен като Остров на музеите (Museumsinsel) — е един от най-важните обекти на ЮНЕСКО за световно наследство в града.

Тук ще откриете много от най-старите и най-важни музеи в Берлин, включително Стария музей (Altes Museum), построен през 1830 г., за да съхранява бижутата на короната и други кралски съкровища.

Новият музей (Neues Museum), разрушен по време на Втората световна война, е възстановен и отворен отново през 2009 г. Той служи като дом на обширни колекции от Египетския музей, колекцията на папирусите и колекцията от класически антики.

На снимката: Стария музей;

Старата национална галерия (Alte Nationalgalerie), открита през 1876 г., показва неокласическа скулптура и картини от 1815-1848 г., както и импресионистични и ранни модернистични творби. Музеят Bode съхранява колекция от византийско изкуство, както и голяма колекция от скулптури от средновековието до края на 18-ти век.

Най-популярният музей в града, Пергамон, включва Музей на ислямското изкуство, портата Ищар и реконструирани исторически сгради от Близкия изток. Най-новата музейна атракция, Хумболтовият форум, отвори врати тук през 2019 г. и приютява Етноложкия музей на Берлин и Музея на азиатското изкуство. На снимката: Старата художествена галерия;

Моят личен фаворит е Панорамата на Пергамон. Този музей предлага пътуване до древногръцкия град Пергамон в Мала Азия, както е съществувал през 129 г. от н.е. Той изобразява римската епоха при император Адриан, който прекарва известно време в града. Вграден във високите 300 м тераси на акропола на хълм, градът, разположен близо до западния бряг на съвременна Турция, се гордее с монументална архитектура с храмове и театър, заобиколен от планински пейзаж. Римският градски пейзаж се разгръща в подножието на планината, докато Средиземно море може да се види на хоризонта. Заедно с императора, жителите на Пергамон са изобразени в различни сцени, изпълняващи обичаите си отпреди 2000 години.

Берлинската стена

През 1989 г. Берлинската стена, сив и зловещ разделител на човечеството, най-накрая е съборена след 28 години. Днес най-дългият и оцелял участък формира най-голямата в света постоянна художествена галерия на открито, известна като East Side Gallery.

Дългата почти миля (1,3 км) част от стената, разположена по протежение на река Шпрее и Мюленщрасе, показва повече от 100 стенописа. Десетки международни художници превърнаха глобалната еуфория и оптимизъм от епохата на Студената война в смесица от политически изявления, психеделични разсъждения и многообразни артистични визии.

На снимката: East Side Gallery;

В наши дни етикетирането на графити представлява голяма част от произведенията на изкуството, въпреки че е строго неодобрено, тъй като са взети големи мерки за запазване и дори възпроизвеждане на някои от най-емблематичните картини на Галерията като така наречената Братска целувка на Дмитрий Врубел и анимационните лица на Тиери Ноар.

Телевизионната кула

Въпреки възрастта си – тя отпразнува своята 50-та годишнина през 2020 г. – високата 368 метра Berliner Fernsehturm (Берлинската телевизионна кула) не е загубила нищо от своята привлекателност за посетителите на града.

От откриването си през 1970 г., третата по височина свободностояща структура в Европа е привлякла над 60 милиона посетители, повечето от които привлечени от невероятните гледки към столицата на Германия.

На снимката: телевизионната кула;

Първоначално построена, за да отбележи мощта на комунизма (намира се в бившия квартал Източен Берлин), забележителността може да бъде избрана от почти всеки ъгъл на града, което я прави по-значима като символ на обединението на града през 80-те години.

Не забравяйте да включите наблюдателната площадка на структурата във вашето посещение и ако можете да се задържите известно време, резервирайте резервация в 207-метровия въртящ се ресторант.

Чекпойнт Чарли

Интерес представлява и музеят Чекпойнт Чарли (Museum Haus am Checkpoint Charlie). Маркирайки най-известната пресечна точка между Източен и Западен Берлин, тази завладяваща туристическа атракция разполага с множество експонати и артефакти, проследяващи историята на правата на човека, заедно с експонати, занимаващи се конкретно с историята на Берлинската стена и Чекпойнт Чарли.

Разположен до оригиналната караулка, музеят също така подчертава някои от най-интересните опити, направени от онези, които се опитват да избягат от комунистическото управление. Те включват оригинален домашен въздушен балон, използван при един успешен опит.

Забележително свидетелство за народа на Германия и техния ангажимент никога да не си затварят очите за жестокостите от миналото, Мемориалът на убитите евреи в Европа (Denkmal für die ermordeten Juden Europas) – известен също като Мемориал на Холокоста – е друг Берлинска забележителност, която привлича туристи от цял ​​свят.

На снимката: Мемориалът на убитите евреи в Европа;

Разположена на източната страна на Тиргартен, тази колекция от 2711 бетонни плочи покрива 19 000 квадратни метра неравен терен. Под обширния мемориал има информационен център, който съхранява писма, дневници и снимки на жертви на Холокоста. Предлага се аудио гид на английски език.

Тиер парк и Колоната на победата

Буквално преведено като „Голямата животинска градина“, Grosser Tiergarten в Берлин отдавна е основна туристическа атракция. Първоначално кралски ловен резерват, в който са се отглеждали елени, диви прасета и друг дивеч, той е превърнат в обществен парк през 1700 г.

Атрактивно разположен с изобилие от дървета и храсти и простори от трева и цветя, Tiergarten обхваща 210 хектара и е любимо място за релакс, разходки и разходки с лодка.

Паркът също така съдържа множество статуи и паметници, включително статуята на кралица Луиза от 1880 г., която я изобразява с релеф, напомнящ грижите й за ранени войници по време на войната от 1806 г. Има и паметник на Фредерик Вилхелм III от 1849 г. с релефи, отразяващи кралските миролюбив нрав.

На снимките: Колоната на победата и Тиер парк;

Най-известният от паметниците на Тиргартен е масивната Колона на победата (Siegessaule), 70-метрова структура, увенчана с осемметрова златна статуя на Виктория. Статуята, наречена Golden Lizzy от местните жители, е завършена през 1873 г.

Заслужава си да изкачите 285-те стъпала до върха на този великолепен паметник за гледката към Тиргартен. И ако се вгледате внимателно, все още ще видите доказателства за щети от куршуми, причинени по време на Втората световна война.

Берлинската катедрала

Разположена на Музейния остров до Lustgarten, Берлинската катедрала (Berliner Dom) е една от най-внушителните сгради в комплекса благодарение на своя 75-метров купол.

Построена в нов бароков стил, сградата е най-голямата църква в Берлин и е разделена на три основни части: Мемориалната църква, Кръщелната и брачната църква и Енорийската църква. След десетилетия усърдна работа за възстановяване на щетите от войната църквата е върната към предишния си блясък.

На снимките: Берлинската катедрала:

Акцентите на посещението включват Императорското стълбище, украсено с бронзови корнизи и 13 темперни картини от берлинския пейзажист Алберт Хертел през 1905 г. Трябва също така да планирате да видите Императорската галерия с нейните прекрасни гледки към Берлин.

Друга популярна особеност е криптата на Хоенцолерн, която съдържа близо 100 саркофага, ковчези и паметници от 16-ти до 20-ти век.

Повече снимки от Берлин може да видите в нашата Галерия:

Места в Берлин – модерен и преливащ с история

Прочети повече