Операта Гарние

Операта Пале Гарние (Opera Palais Garnier) е най-известната френска опера. Нейното създаване се свързва с името на краля Слънце Луи XIV. По негово нареждане Френската опера възниква като институция, а скоро след това бива построена специална сграда, в която тя да се помещава. Oт заповедта на Луи XIV до наши дни са построени 14 сгради, в които да се провеждат оперните изпълнения. Последната е завършена през 1989 г. и тя, заедно с Парижката опера, днес се водят под общото название „Държавна парижка опера“.

DSC05930

rsz_dsc05951


Опера Пале Гарние е построена през 1875г В буквален превод името й означава Дворецът на Гарние. Тя е дело на архитекта Шарл Гарние, чието име носи. Построяването на Операта Гарние е свързано с Наполеон Трети и опит за покушение над него. Като голям ценител на изкуството, той обичал да ходи на опера. Един път, отивайки на поредното изпълнение, Наполеон Трети едва не бил убит след като в близост до каретата му избухват няколко бомби. Стреснат от тази случка Наполеон Трети взема решение за построяването на нов Парижки оперен театър. Организиран е конкурс, в който вземат участие близо 200 известни архитекти. Победител става младият тогава Шарл Гарние. Строителството на грандиозната сграда започва през 1861 г. и завърша през 1875 г., когато тогавашният президент на Франция Макмохан официално открива новата сграда във форма на дворец, носеща тогава името „Национална музикална академия“. Три години името бива променено на „Национален театър на парижката опера“. Въпреки това първото име още стои изписано на фасадата, макар и вече тя да е популярна по цял свят като „Опера Пале Гарние“. Построяването на уникалната сграда е възлязло на над 36 млн. златни франка.

DSC09541

Сградата на Гарние се отличава с изключително богатата си декорация. На входа на Операта са направени 10 величествени стъпала, а във вътрешността й има извита огромна стълба. На покрива й са поставени 2 статуи – символ на поезията и хармонията.Интериорът също е пищен – множество огледала и статуи.

С внушителната си площ от 11 000 кв. м. Гарние е най-голямата оперна зала в света. Интересен е факта, че въпреки своите колосални размери, броят на зрителите, които може сградата да побере, е едва 2158 души. Освен зала за оперни изпълнения, тя разполага и с библиотека-музей, в която се съхраняват историите на парижките оперни театри.

През 1907 г. тогавашният директор на Опера Пале Гарние поставя в две запечатани урни шедьоври на най-добрите музикални изпълнители, записани на грамофонни плочи, за да могат следващите поколения да чуят каква музика е завладявала сърцата на французите. Сред записите фигурират известни имена като Енрико Карузо, Ема Калви и Аделина Пати. В резултат на избухнал пожар през 1928 г. малка част от сградата пострадва сериозно и е реставрирана едва след 76 г. през 2004 г.

DSC09494 DSC09515 - Copy-Edit

Сградата на Парижкия театър е изключително известна като туристически обект и има отредено място във всеки пътеводител на Париж. Тя е вдъхновила Гастон Льору да напише своя роман „Фантомът в Операта“, а по-късно и Андрю лойд Уебър да го превърне в музикален шедьовър. Днес сградата на Пале Гарние се използва и за филмова продукция, използвана е даже за снимане на анимационни филми. От операта е бил впечатлен дори самия Хитлер, който я определил за най-красивата сграда в света.

Адрес: 8 Rue Scribe, 75009 Paris, France