Галерията по палеонтология и сравнителна анатомия

В продължение на повече от един век Галерията по палеонтологията и сравнителната анатомия ужасява и едновременно завладява своите посетители с огромния си набор от реконструирани животински скелети и вкаменелости. Галерията по палеонтологията и сравнителната анатомия всъщност е част от националния природонаучен музей на Франция, който включва около 14 институции в цялата страна.

DSC06525Основана през 1898 г. в опит да запази множеството разпръснати тогава научни колекции, многоетажната галерия от вкаменелости и кости представя една от най-широкообхватните и изчерпателни презентации на природни артефакти в света. Музеят е разделен на две отделни галерии, всяка от които с изумителна колекция. Галерията на палеонтологията е изпълнена с невероятно пълни вкаменелости и най-впечатляващи са множество масивни скелети от динозаври, разположени в сграда с богато стъкло и желязна архитектура.

Не по-малко впечатляваща обаче е Галерията по сравнителна анатомия. В тази секция на музея са изложени над 1 000 животински скелета. Всички останки сочат в една и съща посока, създавайки у посетителите илюзия за нашествие от немъртви. Коне, слонове, големи котки и всякакви други същества са представени в гигантската костна колекция.


DSC06526 DSC06569

Веднага след навлизането си в музея се изправяте пред внушителната статуя на човек, с разкрити мускули и тъкани така, както изглеждат под кожата ни. И също като Адам е прикрит със смокинови листа 🙂 разкривайки мускулите и тъканите, които лежат под кожата ни, и като Адам, обличайки смокинови листа. Към лявата страна на статуята има стъклен шкаф с черепите на различни по-висши примати, включително хомо сапиенс, подредени в различни етапи на развитие. В непосредствена близост до горилата и останалите човешкият череп изглежда издут, а зъбите му значително намаляват от предишната си слава. Главното впечатление от главната изложбена зала е огромния брой животинските скелети. Всички те са изправени в една и съща посока, стотици от тях, сякаш се движат. В авангарда на тази формация са различни мегафауни, всяка от които ще бъде достатъчно впечатляваща сама: хипопотами, лосове, Стелеровата морска крава и др. 

DSC06576 DSC06579 DSC06602

Има и различни скелети от мумифицирани животни, донесени от френския натуралист и зоолог Етиен Жофроа Сент-Илер  през 1802г. от наполеоновата експедиция до Египет. Натуралистът се надявал да използва тези екземпляри като потвърждение за неговата версия на еволюцията, според която с течение на времето видовете могат да доведат до нови морфологични вариации. За съжаление за френския натуралист и за очевидното предимството на неговия анти-еволюционист противник Кювие, египетските скелети – газела, сокол, вол – не изглеждали по-различни от съвременниците си. 

DSC06614 DSC06617

На втория етаж на музея са изложени динозаврите – внушителни, ужасяващи, впечатляващи…Тук може да видите какво ли не – от всеизвестния тиранозавър до не-толкова известния, но също толкова впечатляващ Megatherium Americanum, приличащ на огромна мечка. Мамути също е липсват.

Адрес:2 rue Buffon, 75005 Paris;