Замъкът Во-льо-Виконт

Замъкът вдъхновил Луи XIV за построяването на "Версай"

Недалеч от градчето Фонтенбло се издига замъкът Во-льо-Виконт. Той е истинско архитектурно бижу, поставило началото на ново по мащаб строителство.

shutterstock_369415412Източник на снимката: www.shutterstock.com

Во-льо-Виконт е построен през 17 век по идея на Никола Фуке – министър на финансите и един от най-заможните хора във Франция по онова време. Архитектът Луи Льо Во е вече известен, когато Фуке се обръща към него през 1653г. Като главен архитект на краля, той бил издигнал редица парижки имения, включително хотел Ламбер. Смятан за посланик на италиански стил във Франция, Льо Во се вдъхновявал и от класическата древност. Въз основа на тези традиционни източници, той успял да създаде един нов стил, започвайки с Во льо Виконт, полагайки по този начин основите на френската архитектура за следващите 150 години. Принос за величието на замъка имат още специалиста по паркове Андре льо Нотр и художник-декоратора Шарл льо Брьон. Тези трима мъже биват натоварени със задачата да изградят градините на Во льо Виконт.


shutterstock_618023471(1)Източник на снимката: www.shutterstock.com

Замъкът е завършен 20 години по-късно и става изключително известен сред висшето общество със своите пищни спектакли. Създателят му Никола Фуке обаче не могъл да се радва дълго на своето творение. На откриването на замъка през 1661г. присъства самият крал Луи XIV. Той завидял на своя министър за този великолепен дворец с красиви градини, обвинил го във финансова злоупотреба и заповядал да го арестуват. След 3-годишен скалъпен съдебен процес Фуке бил признат за виновен и затворен в Бастилията, където остава до смъртта си през 1660г. След това Луи XIV ангажирал същия екип от творци – архитект Луи Во, художника-скулптор Шарл льо Брьон и градинаря-декоратор Андре льо Норт – да изградят Версай и градините, които стават символ на кралската мощ и престиж.

shutterstock_618023492(1)Източник на снимката: www.shutterstock.com

След злочестата съдба на Фуке, замъкът сменя няколко собственици, като с времето започва да запада и да се руши. Три века по-късно новият собственик на замъка Алфред Сомиер възстановява неговите блясък и величие, както и голямата експозиция от карети, принадлежали на Фуке. 25 години са му били необходими реставрира градините с фонтаните и 1000-метровия канал. Два поти в месеца от пролетта до есента тук се устройва нощен спектакъл – съчетание от светлинна и водна феерия, на фона на класическа музика – най-божествената музика, която човек може да види някъде.

59Адрес: Château de Vaux-le-Vicomte, 77950 MAINCY – FRANCE

Телефон: +33 (0)1.64.14.41.90

Email : chateau@vaux-le-vicomte.com