Музеят "Орсе"

Историята на музея „Орсе“ е доста необичайна. Музеят е отворен в сградата на бивши хотел и ж.п. гара „Орсе“, които били изградени за Световното изложение през 1900г. От 1900г. до 1939г. Гара „Орсе“ е била мястото, от което са тръгвали повечето влакове в югозападна посока. Постепенно обаче значението на гарата намаляло, защото тя била прекалено малка за новите по-големи и модерни влакове. За известен период сградата била използвана като пощенска станция, снимачна площадка и дори хостел за военнопленници. През 60те години на 20 век имало планове за разрушаването й. През 1975г. Дирекцията за музеите във Франция взела решение за откриването на нов музей на мястото на старата гара. В музея следвало да бъдат поставени произведения на изкуството от втората половина на 19-ти век. Окончателното решение за откриването на музея било взето през 1977г. , а от следващата година сградата на музея била обявена за паметник на историята.

DSC06352 DSC06354

Официалното откриване на музея за публика е извършено на 9-ти декември 1986г. Функционалната архитектура от желязо и стъкло щяла да изглежда неуместно в изисканата част на Париж, поради което е построена нова каменна фасада, която умело прикрила предназначението на сградата. Декорирани с орнаменти в стил „бел епок“, приемните пространства, ресторант и бална зала са запазени непокътнати. За кратко време „Орсе“ се утвърждава като един от първокласните европейски музеи за изкуство. Колекциите обхващат периода от 1848г. до 1914г. – вълнуващо време за света на изкуството, в който Париж е начело. Всички големи художници са представени тук.


DSC06355 DSC06382 Много от посетителите бързат са се отправят към горното ниво, където са изложени импресионистите. В случай, че разполагате с време, не постъпвайте така. Приземният етаж, който обхваща най-вече периода 1848г.-1870г. проследява тенденциите в развитието на изкуството, който прокарват пътя на живописта и скулптурата на 20 век. В централната галерия впечатление прави творчеството на Жан-Батист Карло и неговият „Граф Уголино“. Именно от него Роден черпи идеята за знаменития си „Мислител“. Живописните платна от средата на 19 век заемат страничните галерии. Сред тях са творби на консервативния Енгър и романтика Делакроа. Силно впечатление правят картините на представителите на реализма – Миле и Курбе, смятани първоначално за неизискани и груби

DSC06386 DSC06393Най-голям интерес за посетители представлява горното ниво на музея, където са изложени творбите на импресионистите. Сред познатите картини са „Закуска на тревата“ на Мане, „Макове“ на Моне и портрет на Уислър на неговата майка. Изложени са още произведения на Пизаро, Дега, Сезан и Реноар. Именно е изложена прочутата „Звездна нощ над Рона“, както и прекрасните скали на Етрета, нарисувани от Моне.

DSC06371 DSC06423 rsz_dsc06417

На Средното ниво на музея може да разгледате колекции от фотографии, стъклени и керамични изделия в стил „ар нуво“.

Адрес: 62 Руе де Лил,  Париж 7Е, Франция;