Абатството „Свети Виктор“

Абатството „Свети Виктор“ е една от най-старите, а може би и една от най-красивите, сгради в Марсилия. Сградата е оцеляла на капризите на времето, множеството посегателства и днес ни предоставя възможност да се запознаем с векове история. Историята на основаването на абатството се свързва с фигурата на Свети Виктор. Той бил обезглавен от римляните през 302г. след Христа на това място.

shutterstock_63099502На снимката: абатството отвън /източник: Shutterstock.com/;

Първата църква тук била построена през 440г. след Христа. Църквата обаче била унищожена по-късно от Сарацините и възстановена през 11-ти век, превръщайки се в едно от най-важните места за поклонения в Южна Франция. През 14-ти век абатството било разширено значително и дори оградено от защитни стени. Водещата роля на този църковен център се запазила до 16-ти век, когато постепенно значението на абатството започнало да се губи, а неговите богатства /най-вече библиотеката/ изчезнали. Особено тежки последици върху абатството има Френската революция, когато доста от предметите тук били просто запалени, а златото и среброто били използвани за направата на монети.


Независимо от тежките моменти, абатството предлага все още красиви артефакти. Тук може да се видят саркофази, красиви олтари, както и прекрасни цветни прозорци, както и каменна фигура на самия Свети Виктор, запазена от 14-ти век.

shutterstock_639622567На снимката: интериорът на абатството /източник: Shutterstock.com/;

Несъмнено обаче черешката на цялата колекция е малката крипта, която след доста продължителна реновационна програма е отворена за посещение. Тук може да се видят в едно сравнително тясно пространство саркофази, скулптури, фрески, мозайки, както и известната Черна Дева Нотр Дам на Изповедта. Тази дървена фигура датира от 12-ти век и е запазена от унищожението на Френската революция. Всяка есен от 1965г. насам абатството е център на концерти с класическа и религиозна музика.

Адрес: Rue de l’Abbeye, 13007 Марсилия, Франция;