Крепостта, която брани Франция назапад

Герб на града

545px-Blason_ville_fr_Saint-Malo.svg

Местоположението на града спрямо останалите френски градове можете да видите тук.


Сен Мало, наричан още пиратски град, се намира в северната част на областта Бретан. Каперите ограбвали кораби в Ламанша и строяли красиви къщи с парите от плячката. Други по-почтени корсари (пирати) изследвали далечните Фолкландски острови. Жак Картие, който започва колонизацията на Канада през 16 век, също отплава оттук.

Първото селище тук е основано през 6 век върху съседния остров Алет от английски монах Мало, който проповядвал християнството в този район. Два века по-късно набезите на франките прогонват населението на съседния остров Сен Мало, свързан със сушата с изграден път. Защитени зад високите укрепления, жителите изкарвали прехраната си от морето.

Днес някогашното корсарско селище се е превърнало в център на международния туризъм с богата архитектура, музеи и красиви плажове, привличащи около 2.5 милиона туристи годишно. На много места из Сен Мало има следи, които напомнят за някогашното пиратско минало на града. Освен средище на корсари, Сен Мало е бил и център на търговия с роби. През 17-19 век градът бързо процъфтява благодарение на активната търговия с Индия, Китай, Африка, Северна и Южна Америка. По време на Втората Световна Война 80% от града са разрушени, но впоследствие той е напълно възстановен във вида си от 18 век.

rsz_shutterstock_221238190На снимката: замъкът Сен Мало /източник: Shutterstock/;

По тесните улички на стария, ограден със стени град се редят високи къщи от 17 и 18 век, някога притежавани от богатите собственици на кораби. Всичко изглежда толкова автентично, че е трудно да се повярва, че почти всичко, което виждате е построено наново, камък по камък, след жестоките бомбардировки през Втората Световна Война. На площад „Шатобриан“ са разположени едни от  най-красивите постройки, сред които е и Къщата с кула на херцогиня Ан. По заповед на същата тази херцогиня през 15 век е издигнат замък –  незасегнат по време на войната. В него днес се помещава градският музей. Има и постоянна експозиция от восъчни статуи.

Освен замъка, съхранили са се и няколко дървени постройки, сред които арката „Реколе“ на ул.“Виш Рампар“ и Дом номер 5 на ул.“Рампар“, наподобяващ корабна кърма. На корабна пауба прилива и къщата, в която е роден писателят романтик Шатобриан. По време на отлива можете да се разходите до неговата могила, обградена от три страни от океана, за да можел писателя да разговаря с океана и след смъртта си.

На снимката: панорама на Сен Мало;

На площад „Фред Ламен“ се издига катедралата ‘Сен Венсан“. Строителството й е завършено през 1160г. За съжаление голяма част от нея е разрушено при бомбардировките. По време на реставрацията сводовете й са изградени наново от гранит.

Една разходка по укрепленията ще ви разкрие красиви гледки към океана и към сушата отвъд пристанището. Крепостните диги се издигат като баги около Стария град. На един от бастионите на крепостта се издига паметник на косара Робер Сюркуф.

shutterstock_554994220На снимката: паметникът на косара Робер Сюркуф /източник: Shutterstock/;

Повече снимки от Сен Мало може да видите в нашата Галерия: