Герб на града

600px-Blason_ville_fr_Quimper_(Finistère).svg

Местоположението на града спрямо останалите френски градове можете да видите тук.


Кампер е един от най-старите градове в Бретан. Той е прочут с висококачествения си фаянс и ръчно рисувана керамика. Градът е столица на департамент Финистер, чието име в превод означава „края на земята“. Въпреки че историята на Кампер датира от римско време, той се превръща във важен регионален център едва през Средновековието. Богатството на града значително нараства през 17 век, когато керамичната индустрия процъфтява.

shutterstock_453311416

На снимката: Стария град /източник: Shutterstock/;

В приятния стар град, с хубава търговска улица „Кереон“, се издига огромната готическа катедрала „Сен Коронтен“ от 13 век. чийто кораб е странно наклонен под ъгъл спрямо галерията на църковния хор. Това е най-старата и най-голяма сграда от този род в Бретан. Фасадата и витражи й са сред най-красивите й елементи, въпреки че витражите и двете кули, които доминират в предната част на катедралата, са добавени едва през 19 век, когато са извършени съществени ремонтни дейности. По улица „Кереон“ се редят красиви къщи и магазини, пълни с автентични местни стоки: от ръчно изработени фаянсови съдове до сладкиши.

Ако сте любител на изкуството, Музеят на изящните изкуства ще ви хареса. Той разполага със забележителна колекция от творби от 19 и 20 век, включително и някои от школата на намиращия се наблизо Понт Авен, където Пол Гоген рисува своите пъстроцветни картини.

shutterstock_262134908

На снимката: Стария град /източник: Shutterstock/;

Както вече споменахме, Кампер в прочута с красивия фаянс, който се произвежда тук от 17 век насам. Интерес представлява Музея на фаянса „Жюл Верлен“. В Кампер ще откриете множество магазини, откъдето можете да закупите традиционни художествени изделия от порцелан, както и да отидете във фабриката на най-стария производител на фаянс HB Henriot, за да наблюдавате процеса на производство.

След разглеждане на историческия център можете да се разходите по протежение на река Одет.