Герб на града

600px-Blason_ville_fr_Dinan_(Côtes-d'Armor).svg

Местоположението на града спрямо останалите френски градове можете да видите тук.


Ако сте във Франция и имате възможност да посетите само едно място в Бретан, то това място трябва да бъде Динан. Намиращ се само на четири часа с влак от Париж и на час от Мон Сен Мишел, Динан изглежда сякаш на края на света. Със своите здрави укрепления, калдъръмени улички и полудървени къщи, градът може да се похвали с най-добре запазения средновековен център в Бретан.

shutterstock_326563535

На снимката: Динан, заснет откъм крепостните стени /източник: Shutterstock/;

Местните тук се гордеят с тяхната бретонска култура. В музикалните магазини например се продава предимно келтска музика. Едва ли бихте могли да си го представите, но тази музика е била забранена до 1980г. Нещо повече, до неотдавна дете е можело да загуби френското си гражданство, ако е било кръстено с келтско име. Враждебността датира от 1491 г., когато херцогиня Ана Бретан била принудена да се омъжи за френския крал и борбен Бретан е бил принуден да стане част от Франция. Днес местните жители – много с червена коса и лунички – са свободни да развяват техния флаг, пеят песните си и да говорят на техния език (има дори и телевизионна станция Breton и радиостанция).

shutterstock_604232888

На снимката: из улиците на Динан /източник: Shutterstock/;

Говорейки ви за Динан, ние няма да ви разказваме за музеи, замъци и други задължителни забележителности. Самият град е забележителност – идеално запазен, тъй като е бил незасегнат от ужасите на Втората Световна Война. Разходете се из центъра на града, изкачете укрепленията, релаксирайте покрай реката. Главният площад Place du Guesclin, носи името на пълководец от 14 век, прочут с победите си над англичаните. Вече 700г. търговци изпълват площада със сергии, на които продават своите стоки. Това се случва всяка четвъртък сутрин.

shutterstock_305270363

На снимката: Стария град на Динан /източник: Shutterstock/;

Главната търговска улица на Динан – Place des Merciers, е изпълнена с красиви полу-дървени къщи с множество аркади. Сградите датират от времето, като данъците за имотите се определяли на базата на квадратен метър площ на партерните етажи. Това обяснява причудливата форма на къщите, които са по-тесни в основата и постепенно започват да се разширяват като покривите почти се докосват. През средновековието магазинерите продавали своите стоки пред домовете си под навеса на техните наклонени стени. След катастрофален пожар през 18-ти век, се въвежда закон, с който традиционната сламата се заменят с по-безопасни шисти.

За добра гледка към града, минете покрай базиликата на Динан, през Английската градина и стигнете до кулата на Света Катерина. Оттук ще  имате видимост към река Ранс и старото пристанище. В близост е най-добрият участък от впечатляващ крепостна стена на Динан. Докато стария пристанищен град по-долу е бил разрушен многократно, тези укрепления никога не са били превземани със сила, а само в резултат на продължителна обсада.

shutterstock_77429200

На снимката: крепостната стена на Динан /източник: Shutterstock/;

Не пропускайте да опитате местните специалитети, а именно вкусни палачинки и алкохолен ябълков сайдер.

Повече снимки от Динан може да видите в нашата Галерия: