Бретан-пленителна архитектура и природа

Бретан е регион в Западна Франция. Граничи с Атлантическия океан на север, запад и юг, и с регионите Долна Нормандия и Пеи дьо ла Лоар на изток. Заема площ от 35 хил.кв.м. и има население от около 3 мил. души. Столица и най-голям град на региона е Рен.

Бретан с право може да се нарече „краят на земята“, тъй като по-голямата му част е оградена от Атлантическия океан. В цифри – това са около 220 км суша, вдадена в океана. Най-западната, т.е. най-вдадената в океана част от полуострова, е департаментът (областта) Финистер. Името произхожда от латинското „Finis Terrеа“ и означава буквално „край на земята“. Интересното е, че бретонците на своя език наричат Finistеre „Penn ar Bed“, което се превежда като „Начало на света“. Е, край или начало, очевидно е, че и на двата езика значението е подобно.

shutterstock_497594464


На снимката: Ван /източник: Shutterstock/;

Заливана от вълни и брулена от ветрове, спиращата дъха брегова линия на Бретан се простира на повече от 1 100 км. – свят на скалисти полуострови и носове, обвити в мъгла, малки пристанища и тайни заливи. Нейната сила е в градовете крепости като Сен Мало и Витре, а богатството й –  в пристанищата, които подслоняват риболовната флотилия. Драматизмът й е в извисяващите се стръмни скали на Финистер и във фантастичните скални образования на Брега на розовия гранит.

В Бретан морето е сила, към която човек трябва да подхожда с уважение. Климатът е мек, заливите скътани, а плажовете – великолепни. Всичко това спомага за утвърждаването на Бретан като предпочитано място за семейна ваканция. Природата тук е вдъхновила множество художници, сред които Моне, Пикасо, Търнър, но най-вече – Гоген. Смята се, че именно тук се намира и тайното убежище на крал Артур.

shutterstock_108389687

На снимката: Сен Мало  /източник: Shutterstock/;

Бреговата линия на Бретан е може би най-разчупената и най-живописната по западното френско крайбрежие – скали, леки фиорди, широки и плитки заливи. При нас на Черно море те са незабележими, от порядъка на сантиметри. А по света, казват, приливите и отливите са по 2-3-5 – по няколко метра. Особено в плитките заливи – водата се отдръпва не с десетки, а може би стотици метри навътре. Докъдето поглед стига, се вижда само кал и мокър пясък.

shutterstock_602086388

На снимката: Нант, Машините на острова /източник: Shutterstock/;

След от миналото могат да бъдат открити навсякъде в Бретан – готически катедрали, средновековни замъци, ренесансови имения, масивни гранитни фермерски къщи. Независима от Франция до 16 век, тази провинция е запазила местните традиции. Дори бретонският език е все още виж сред по-възрастните жители. Посетители могат да вкусят от бретонската култура по време на някой от многобройните летни фестивали. Ключът към характера и традициите на Бретан е влиянието на келтите. Келтските колонизатори на Бретан били друиди, поклонници на природата, чиито вярвания обхващали свят на митични създание и магии. Поради различните влияния тук се развива многолика култура. Бретонският език, който се говори днес няма нищо общо с френския, но е тясно свързан с галския, уелския и корнуолския.

shutterstock_280405586

 На снимката: Рошфор-ен-Тер;

shutterstock_604232888

На снимката: Динан;

Въпреки изключително неблагоприятните условия срещу значително превъзхождащите ги врагове, Бретан успява да запази своята независимост до 16 век. Едва след смъртта на Ан – страховитата херцогиня на Бретан, френският крал Франсоа I успява да завладее тези земи. Тогава провинцията става официално френска, а бретонските език и култура биват потиснати.

Забележителности

Увеселителният парк Пюи дю Фу 

Пюи дю Фу е уникален тематичен парк, разположен в западната част на Франция, който представлява невероятно пътешествие във времето и пространството. Този вълшебен комплекс съчетава история, култура и зрелищно изкуство, за да предложи на посетителите си незабравимо преживяване, изпълнено с емоции и вълнение. Избран за най-добрия парк в света през 2012 г. и следващ по посещения във Франция след Дисниленд, увеселителният парк Пюи дю Фу или в буквален превод Хълмът на смешника (Puy Du Fou) предлага множество грандиозни представления и приключения за цялото семейство.

Пюи дю Фу започва своята история през 1978 г., когато аматьорският театрален продуцент Филип дьо Вилиър решава да възроди местната история чрез театрални представления. Той събира местни жители и талантливи актьори, за да създаде жива картинка на миналото на региона. Така започва приказката на Пюи дю Фу.

В днешно време Пюи дю Фу е дом на няколко мащабни представления, които представят различни периоди от историята, като средновековни рицари, викинги, пирати и дори първите дни на летателния апарат. Спектаклите се провеждат на открито, в атмосфера, наподобяваща реални места и времена, като замъци, градини и планини.

Въпреки това, че Пюи дю Фу се фокусира върху историята, той използва и съвременни технологии, за да предложи по-реалистични и вълнуващи представления. Високотехнологични ефекти, мултимедийни инсталации и пищни декорации създават вълшебство и запленяват въображението на посетителите. Посещението на Пюи дю Фу е истинско пътешествие във времето, което се отличава с емоции и вълнение. Живите представления, впечатляващите декорации и превъзходната актьорска игра създават атмосфера на реалност и приключение.

Пюи дю Фу не само предлага зрелищни представления, но и образователни възможности. Посетителите могат да се научат за историческите факти, да изследват културното наследство на региона и да се потопят в атмосферата на миналото. Пюи дю Фу е не просто тематичен парк, а истинско място на магия и вълшебство. Той предлага на посетителите си възможност да изживеят историята и да се потопят в различни епохи. Този уникален комплекс е истинско съкровище за всеки, който обича историята, културата и приключенията.

Нант

Нант, намиращ се в западната част на Франция, е град с богата история, културно разнообразие и естетическа привлекателност. Разположен в долината на река Лоара, Нант привлича туристи с приятната си атмосфера и богатство от забележителности.

Градът има богата история, която се проследява от римската епоха до днешните дни. През средновековието той бил един от най-важните градове в херцогството на Бретан, а по-късно развитието на промишлеността и търговията допринесли за неговото процъфтяване. Днес в Нант може да се открие изобилие от исторически паметници, включително готически катедрали и старинни замъци, които разказват за богатото минало на града.

Една от най-популярните забележителности в Нант е Замъкът на Херцозите на Бретан. Този величествен замък, построен през 13-14 век, представлява комбинация от средновековна и ренесансова архитектура и е прекрасен пример за френския замък.

Друга значима атракция е „Машина на остров Нант“, серия от фантастични механични структури, създадени от артиста Франсоа Делирозие, които представляват комбинация от инженерство и изкуство. Машините на Остров Нант са вдъхновени от творбите на Жул Верн и Леонардо да Винчи, както и от наследството на града Нант като индустриален център. Проектът започва през 2007 г., когато група художници и инженери обединяват усилията си, за да създадат уникално пространство, където могат да оживеят техническите фантазии и вълшебството на детството.

В основата на „Машините на Остров Нант“ са гигантски механични скулптури, които представляват фантастични същества и създания. Някои от най-известните са „Слонът“, който е огромна механична конструкция, която може да носи до 49 пътника в разходка и „Каруселът на подводния свят“, вдъхновен от творбите на Жул Верн.

След като се качите на борда на Слона, ще видите движещите се зъбни колела, които захранват краката. Машинист ще ви разкаже истории за слона и ще го накара да взриви хобота си за ваше удоволствие. Да си на гърба му е като да си на 4-ия етаж на пътуваща къща, със спираща дъха гледка към бившите корабостроителници. През февруари 2018 г., след няколко месеца поддръжка, Слонът стана по-безшумен от всякога с нов хибриден двигател. 

„Каруселът на подводния свят“, е автентичен 360° театър е и невероятна скулптура, посветена на морето. Посетителите наблюдават как странни и обезпокоителни морски създания се въртят в огромна структура, изградена на три нива. Ще откриете морето както никога досега, от морското дъно и бездната до морската повърхност. Тази гигантска въртележка, висока почти 25 м и диаметър 22 м, е преоткриване на панаирджийското изкуство. Три въртележки са подредени в бетонна дантела, увенчани с голям връх, който сам по себе си е украсен с фронтони и се охранява от 16 рибари от всички световни океани.

Машините на Остров Нант не са просто изложба, а цялостно преживяване, което включва интерактивни дейности, работилници и образователни програми. Посетителите имат възможност да видят механизмите зад скулптурите, да участват в демонстрации на техните функции и да се потопят в атмосферата на вълшебство и изобретателност. Машините на Остров Нант са не просто изложба на механични скулптури, а истинско пътешествие във времето и въображението. Този уникален проект не само представя великолепни технически постижения, но и възражда детските мечти и фантазии. За всеки, който посети Нант, тези машини са източник на вдъхновение и радост, които остават в сърцата и умовете на тези, които ги откриват.

Рошфор-ан-Тер

Високо над река Арз се издига градчето Рошфор-ан-Тер. Заемащо едно от челните места в класацията за най-красивите френски градове, то се е утвърдило като задължителна спирка в Бретан. Разцветът на Рошфор-ан-Тер започва в началото на 20 век, когато заможният американски художник Адолф Клоц пристига в него. През 1907г. Клоц купува местния замък и руините около него. Построен през 12 век, замъкът е разрушен от Републиканците през 1793г. Единствено фасадата оцеляла. Останалата част от замъка, който виждаме днес, е проектирана от Клоц. Днес замъкът не е отворен за посещения. В него са запазени някои от картините на Клоц, както и колекция от предмети от селския живот в минали времена.

Когато се озовете на главната улица Rue du Porche, ще бъдете изумени от красивата архитектура. Градът е разположен около красив централен площад и главна улица, на която могат да бъдат видяни няколко къщи от 17 век, няколко от които дървени, но повече построени от гранит, типичен за района. Една от най-впечатляващите от тях е хотел Tour du Lion. Къщите и улиците на Рошфор-ан-Тер са богато украсени с цветя. Интересна е смесицата от дърво и гранит, средновековие и ренесанс.

Ван

На южния бряг на Бретан, където се срещат устията на реките Марле и Винсен, ще откриете странния пазарен град Ван. Може да не е пълен с големи туристически атракции или известен с грандиозен исторически момент, но Ван със сигурност има много очарование, което да предложи на еднодневните екскурзии в региона. Столицата на департамента Морбиан, с население от около 60 000 души, отличната селекция от процъфтяващи независими магазини и ресторанти, красивите средновековни улици и нововъзникващата сцена на изкуството противоречат на относително скромния му размер.

Разходката из стария град на Ван, изграден предимно през 16 век, е истинско удоволствие. Можем да поставим под въпрос историческата достоверност на ярко боядисани къщи 15-ти век, но те са толкова красиви, че няма да се оставим да бъдем разсейвани от исторически неточности. По някои от къщите може да бъде видяна изящна дърворезба – най-известната от тях е дърворезба на мъж и жена, известна като „Ван и съпругата му“. Този дом от 16 век е значително променян през вековете – главно с добавянето на големи прозорци и магазин отпред – но все още е много очарователен. На партерните етажи на къщите има богат избор от магазини, бутици и кафенета, така че никога не е трудно да се намери къде да починете за малко. Недалеч се намира катедралата на Ван, представляваща интересна смесица от архитектурни стилове.

Жослен

Жослен, със своите 3 000 жители, е тих град с дълга история. Прочутият му замък многократно е разрушаван и изграждан наново. От 15 век той е собственост на фамилията Роан, която и до днес живее в него. Из замъка се организират обиколки с екскурзовод, които позволяват да се разгледа интериора му и неговата богато украсена вътрешна фасада, рязко контрастираща на крепостния му външен вид. Резби на животни, както и стилизирани букви за мотото на фамилията Роан – A Plus, допринасят на интересния вид на фасадата. Недалеч се намира Музеят на куклите. Там са изложени над 500 кукли, част от колекцията на собствениците на замъка. Можете да се възползвате от комбиниран билет за замъка и музея.

В центъра на града се издига красивата базилика Нотр-Дам дю Ронсие /Notre-Dame du Roncier/, което в буквален превод означава Мария от къпини. Според легендата през 808г. земеделец открил в един храст къпини статуя на Дева Мария. Оттогава мястото се превърнало в място за поклонение. Според легендата слепотата на дъщерята на земевладелеца била изцерена. Базиликата е построена през 11 век в романски стил, но това, което виждаме днес е резултат от последваща реконструкция в стил пламтяща готика, за което свидетелстват и гаргойлите по фасадата й. За прекрасни гледки над замъка и града можете да изкачите кулата на базиликата.

Витре

Витре някога е бил един от най-важните градове в региона. Намира се на 25 км. източно от столицата Рен и на час и половина с кола от северното крайбрежие на Бретан.

Най-посещаваните обекти във Витре е църквата и замъкът. Църквата Нотр-Дам е лесно разпознаваемо по украсения й шпиц. Не пренебрегвайте тази църква, само защото замъкът е основният паметник във Витре. Църквата е интересен пример на стила пламтяща готика и съдържа интересни предмети, включително впечатляващ витраж. Готическият стил на южната страна е най-интересната част на катедралата, така че не бързайте направо в предния вход, без да огледате отвън!

Замъкът Витре (Vitre) се намира в западната част на историческия център на град Витре, на около четиристотин метра от железопътната гара. Замъкът е първата укрепена крепост на града, построена от камък. Решението тя да бъде построена на скалистия бряг на мястото на старото дървено отбранително съоръжение от 1000та година, е било взето около 1060 година от барон Робер Първи де Витре (Robert I of Vitré). Тези дни в него се помещава музей, където можете да научите повече за историята на града.

Динан

Ако сте във Франция и имате възможност да посетите само едно място в Бретан, то това място трябва да бъде Динан. Намиращ се само на четири часа с влак от Париж и на час от Мон Сен Мишел, Динан изглежда сякаш на края на света. Със своите здрави укрепления, калдъръмени улички и полудървени къщи, градът може да се похвали с най-добре запазения средновековен център в Бретан.

Говорейки ви за Динан, ние няма да ви разказваме за музеи, замъци и други задължителни забележителности. Самият град е забележителност – идеално запазен, тъй като е бил незасегнат от ужасите на Втората Световна Война. Разходете се из центъра на града, изкачете укрепленията, релаксирайте покрай реката. Главният площад Place du Guesclin, носи името на пълководец от 14 век, прочут с победите си над англичаните. Вече 700г. търговци изпълват площада със сергии, на които продават своите стоки. Това се случва всяка четвъртък сутрин.

Сен Мало

Сен Мало, наричан още пиратския град, се намира в северната част на областта Бретан. Каперите ограбвали кораби в Ламанша и строяли красиви къщи с парите от плячката.Други по-почтени корсари изследвали далечните Фолкландски острови. Жак Картие, който започва колонизацията на Канада през 16 век, също отплава оттук.

Днес някогашното корсарско селище се е превърнало в център на международния туризъм с богата архитектура, музеи и красиви плажове, привличащи около 2.5 милиона туристи годишно. На много места из Сен Мало има следи, които напомнят за някогашното пиратско минало на града. Освен средище на корсари, Сен Мало е бил и център на търговия с роби. През 17-19 век градът бързо процъфтява благодарение на активната търговия с Индия, Китай, Африка, Северна и Южна Америка. По време на Втората Световна Война 80% от града са разрушени, но впоследствие той е напълно възстановен във вида си от 18 век.

Места в Бретан-пленителна архитектура и природа

Прочети повече