Елзас

Елзас е културен и исторически регион в източна Франция, понастоящем част от административния регион Гранд Ест. Елзас се намира на източната граница на Франция, на западния бряг на Горен Рейн, на границата с Германия и Швейцария.

История

Историята на региона е бурна. Това е история за промяна, за отричане и за преход. На няколко пъти Елзас е преминавал ту във френски, ту в немски ръце. Френското владение над Елзас е поставено с подписването на Вестфалския мирен договор пред 1648г., с който е сложен край на Тридесетгодишната война – война преминаваща от хабсбургска коалиция срещу антихабсбургска коалиция към сблъсък между католици и протестанти. По силата на този договор, френска власт е установена върху голяма част от Елзас. Автономия запазили едва няколко града. Цели 8 века преди това Елзас е бил част от Свещената римска империя на германската нация. Не след дълго, Страсбург също става френски. Елзасци бързо се почувствали французи, тъй като качеството им на живот бързо се подобрило. Важно е да се отбележи, че към подписването на Вестфалския мирен договор, областта били опустошена от войни и болести.


DSC02303JPG

През 1870г. избухва Франско-Пруската война – последната война за обединението на Германия. След края й през 1871г., Елзас отново попада в пределите на Германия, заедно с част от Лотарингия. Това обаче не продължило дълго. През 1918 г. по силата на Версайския мирен договор, сложил край на Първата световна война, и Елзас, и Лотарингия остават за Франция.

Вината на Елзас

Елзаските лозя се разпростират на повече от 200 км. през предпланините на гористите Вогези, от Марленхайм на север, до Тан на юг. Преди Втората Световна война елзаските вина не били особено полулярни и се продавали като обикновено вино. Днес обаче тези сухи, плътни вина се славят с качеството си. В Елзас се произвеждат предимно бели вина – от сухите „Резлинг“ до сладките десертни вина „Венданж Тардив“.

DSC02233JPG

Днес броят на разрешените за качествени вина сортове е редуциран до следните, подредени по заемана от тях площ: ризлинг, пино блан, гевюрцтраминер, пино гри, пино ноар, силванер, мускат и шасла. Оксероа (auxerrois), който също се среща в Елзас не се винифицира самостоятелно, а е част от купажните вина на региона. Както навсякъде по света и тук има интерес към шардоне, предимно заради производството на местното, висококачествено пенливо вино – Cremant d’Alsace. Шардонето обаче не е разрешено за производство на КНП-вина и затова често на етикета то бива представяно като пино блан.

DSC02113JPG DSC02114JPG

Повечето изби отглеждат всичките разрешени сортове като застраховка от капризите на времето. Пино блан и оксероа са ранозреещи и лесни за отглеждане сортове. Ризлинг и силванер узряват късно и са претенциозни към местоположение и климат. Мускат и гевюрцтраминер са чувствителни по отношение на местоположение и често имат проблеми с оплождането на лозата и формирането на чепката.

Забележителности

Столица на Елзас е Страсбург. Градът е най-голямото речно пристанище и шести по големина град във Франция.  Градът е известен със своята катедрала от червен камък, устремила към небето стрелата на една от най-високите камбанарии в Европа, с квартала си „Малка Франция”, най-добре запазеният цялостен ренесансов ансамбъл от къщи във Франция, но също и с най-стария коледен пазар във Франция. От 1570 г. насам всяка година този весел и уютен панаир се разполага под величествената осанка на катедралата и привлича гости от цяла Европа.

shutterstock_60959989

На снимката: Страсбург /източник: Shutterstock.com/;

Задължителна спирка в Елзас е Колмар. За Жорж Дюамел (както той пише през 1931 г.), Колмар е „най-красивия град в света“.  Той често е определян и като най-елзаският град в Елзас! Без да прекаляваме със суперлативи, Колмар несъмнено остава един изключителен град, поради богатството и разнообразието на своето историческа и архитектурно наследство.През Средновековието, Колмар е бил важен град-крепост. От този период са запазени множество красиви сгради. Средновековният център е изпъстрен с полудървени къщички с окичени с цветни керемиди покриви. Кварталът „Малката Венеция“ се пресича от канали, свързани с река Ил, която на свой ред свързва Колмар с река Рейн.

DSC02153JPG

Много са красивите места в Елзас, но Риквир е перлата в короната  му- символ на Ризлинг и други причути елзаски вина. Градът изглежда днес точно както както и през 16 век. Той е малък и романтичен град, сгушен между планините Vosges и някои от най-известните лозя в Елзас.

Идеални дестинации за еднодневни екскурзии за Есгишем, Оберне и Мюлуз.

Местна кухня

Елзаската кухня е вкусна и изискана. Месните готвачи успяват да внеса финес в типични немски ястия като кисело зеле, кнедли и яхнии. Не пропускайте да опитате baehenoffe – ястия с телешко и агнешко месо. През лятото предпочитани са леки рибни ястия. Друго типично за региона ястие е bibeleskas, за чието приготвяне се използва меко бяло сирене. Прилича на йогурт и често се използва като негов заместител.

DSC02164JPG DSC02220JPG

Места в Елзас

Прочети повече