Коледна магия в Страсбург

Не е задължително да сте религиозни, за да се насладите на един коледния базар. Всичко, което ви трябва, е коледно настроение! Неделима част от всеки коледен базар са сцената на Рождеството, традиционни коледни сладки и сладкиши – щолени, вурстове /това е по-съвременен елемент, през Средновековието вярващите строго са постили/, греяно вино или специален пунш, десетки ръчно изработени предмети – украшения, играчки, орнаменти за коледната елха и други.

В пълен обем магията на Коледа може да бъде усетена в Страсбург. Датиращ от 1570 г., коледният базар в Страсбург е най-старият във Франция и един от най-старите в Европа. По време на коледните празници атмосферата в града е наистина уникална. Фасадите и улиците са красиво украсени, витрините на магазините блестят, миризмите на канела и подправки се носят във въздуха, навявайки спомени от детството, а от църквите звучат коледни песни. През целия декември Страсбург е един от най-осветените градове в Европа. Улиците, къщите, прозорците и балконите блестят със светлини и декорации всяка година по-оригинални от предишната. Всяка година коледна елха, висока 30 метра. бива издигната на Place Kléber и украсена с цветни орнаменти и блестящи светлини. Този основен символ на Страсбург, наричан „столицата на Коледа“, е и най-високо украсената коледна елха в Европа.


 

Стотици търговци и занаятчии са се настанили в 300-те къщички, разположени почти навсякъде в центъра на града. Посетителите могат да се подготвят за Коледа с оригинални подаръци, уникални артикули за украса на коледната елха и традиционни лакомства, като малки коледни бисквити, наречени бредъл, и греяно вино. Сега ще ви разкажем за различните коледни базари, пръснати из града.

Коледният базар пред Катедралата

Коледният базар, разположен пред Катедралата, е може би най-известният коледен базар в Страсбург. 

Считана за един от най-красивите паметници на готическата архитектура в Европа, катедралата Нотр Дам се извисява гордо над Страсбург, а кулата й може да бъде видяна отдалеч. Нейният шпил, достигащ 142 метра, е бил най-високата точка в християнския свят до 19 век.

 Катедралата дължи деликатния си вид на конструкцията от червен вогезки варовик, който е богато украсен. От този камък на фасадата са изваяни стотици християнски фигури. Този сложен екстериор функционира като урок по библейски истории. Западната предна фасада от 13-ти век изобразява сцени от Христовите страсти, дело на майстор Ервин и неговите наследници. Южната страна на фасадата включва известни алегорични скулптури на църквата и синагогата, създадени от немски художник около 1230 г.

Катедралата в Страсбург има изключителни средновековни витражи (датиращи от 12-ти до 14-ти век), които се сравняват по великолепие с тези в катедралата в Шартър. Розетният прозорец е особено красив. Точно срещу него е Rue Mercière, където може да видите красивите светещи ангели, показани на снимката по-долу.

В южния трансепт стои L’Horloge Astronomique, ренесансов астрономически часовник. Този шедьовър на отчитането на времето забавлява посетителите с автоматизиран парад на апостолите и пеещ петел всеки ден в 12:30 часа.

След като обиколят вътрешността на катедралата, посетителите могат да се изкачат до върха на камбанарията. От платформата за наблюдение на кулата се откриват панорамни гледки към града, равнините на Рейн, Шварцвалд и планините Вогези.

Недалеч от Катедралата е и едно от най-сниманите в Страсбург места по Коледа – сградата с мечетата. Плюшените мечета са често срещана украса по сградите в Страсбург. Въпреки това, тази Teddy Bear House, която може да се намери до ресторант „Le Gruber“, e любимата ми.

Коледният базар на площад Клебер

Това е мястото, където се издига голямото коледно дърво (Grand Sapin). Минималната височина на дървото е 30 м. То се осигурява ежегодно от Националната служба по горите на Франция. Те започват да търсят идеалното коледно дърво в началото на март всяка година. За да получи наистина бляскава форма, се добавят още клони от други дървета.

И накрая, дървото е украсено със 7 километра мигащи светлини, ангели и звезди. В крайна сметка всичко си заслужава. Това беше една от най-разкошните коледни елхи, които съм виждала!

В миналото под елхата са слагали подаръци за бедните. Днес има повече от 60 благотворителни щанда, продаващи сувенири и храна за добра кауза. Този пазар се нарича Селото на споделянето.

Коледният базар на площад Брогли

Това е най-големият и най-старият коледен базар в Страсбург. Първият Christkindelsmärik е открит тук през 1871 г.

Над 100 щанда предлагат празнична украса, керамика, стъклени бижута, ръчно изработени играчки и много други. Хранителната сцена е отлична, с вкусни опции като колбаси, пресни гевречета, фламкухен, палачинки, джинджифилови сладкиши. Освен това греяното вино тук е най-доброто в града!

Коледният базар на площад Гутенберг

Всяка година Страсбург посвещава това коледно селище на различна страна. Ще намерите местни продукти и традиционни продукти, кулинарни специалитети и много други. 

Не пропускайте 10-метровото синьо дърво на Place Gutenberg!

Повече снимки от коледните базари може да видите в нашата Галерия: