Франция

france-flag

Местоположението на държавата спрямо останалите европейски държави можете да видите на следния линк

Обща площ: 550 000 км.;


Население: 64.3 милиона;

Валута: Евро /държавата е член на евро зоната от 1999г./;

Шенгенско пространство : Член на Шенгенско пространство от 1985;

Държавно устройство: Република;

Национални празници на Франция:

1-ви Януари– Нова година;

1-ви Май– Ден на труда;

8-ми Май– Ден на победата във Втората световна война;

14-ти Юли– Ден на Бастилията;

15-ти Август– Успение Богородично;

1-ви Ноември– Ден на Светците;

11-ти Ноември– Годишнината от края на Първата Световна война;

25-ти Декември– Коледа;

26-ти Декември– Вторият ден на Коледа /празнува се само в Елзас и Лорейн/;

Франция е най-голямата държава в Европейския съюз и трета по големина на европейския континент след Русия и Украйна. Територията и заема внушителна площ от 547,020 кв.км., разпростирайки се от Северно до Средиземно море. Релефът на държавата е изключително разнообразен, включващ планини на изток и юг, включително и най-високия алпийски връх Мон Блан, извисяващ се на над 4800 метра. Ниската част на Франция обхваща басейните на четири реки- река Сена на север, реките Лоара и Гарона, течащи на запад, както и Рона, която протича от Женевското езеро към Средиземно море.

shutterstock_122085496

На снимката: Париж от птичи поглед /източник: Shutterstock/;

Франция е земеделска земя. Повече от половината й земя се обработва, а ¼ от територията й е заета с гори. Земеделието, определяно като френския „зелен петрол”, заема най-голям дял в икономиката на страната. Големите градове са малко на брой и сравнително отдалечени един от друг. Най-големият град е Париж, втори е Лион, а след него е Марсилия. Франция се отличава от останалите европейски държави с изключителното си регионално разнообразие. Това е единствената държава в Европа, която се разпростира и в северната, и в южната част на континента. Разликите в климата, геологията, географията и културата правят впечатление на всеки пътуващ из Франция.

Държавата е напреднала изключително и в индустриално отношение, като се явява производител на автомобили, електроника, самолети, химикали, лекарства и парфюми.

Франция е република, в която основна роля играе президента, стоящ начело на Съвет на Министрите /кабинет/, като в неговите ръце е съсредоточена голяма власт що се отнася до външните работи и отбраната. Цялостното ръководство на държавата е в ръцете на министър-председател. Президентът се избира с директен вот от населението на страната за период от 5 години. Парламентът на Франция се състои от Национално събрание, избирано директно за срок от 5 години, както и Сенат, чиито членове се избират от изборна колегия.

shutterstock_652816378

На снимката: замъкът Шамбор /източник: Shutterstock/;

Французите са изключително горди от своето културно наследство. Франция е родно място на множество известни писатели и творци – от Декарт и Паскал през 17-ти век до Русо и Волтер през 18-ти век, Балзак през 19-ти век, както и Сартр и Камю през 20-ти век. Френската кухня е една от най-добрите на стария континент, като готвенето и яденето са просто част от културата на французите и начина им на живот.

16113165_1181694451907613_3418865397173182589_o

На снимката: Егишем  /източник: Shutterstock/;

Като туристическа дестинация Франция привлича милиони туристи всяка година. И докато една част от тези хора съсредоточават своето внимание върху Париж и неговите забележителности, други се насочват към централна и южна Франция, които също крият своите красоти. Напълно погрешно е впечатлението, че Франция е Париж. Наистина столицата на страната е изключително богата на културни и исторически забележителности и може да задоволи всеки вкус. Монументи като Айфеловата кула, Лувърът, Катедралата „Нотр Дам“, Триумфалната арка, Базиликата „Сакре Къор“ са притегателни за множество туристи всяка година. Люксембургските градини и преминаващата през града река Сена пък предоставят възможност да погледнете от друг ъгъл на иначе този доста забързан град. Край Париж се намира и една от най-големите атракции не само във Франция, но и на целия европейски континент- увеселителният парк „Дисни“, който привлича всеки ден множество парижани и гости на града. Също в околностите на Париж се намира и световноизвестният дворец „Версай“. Недалеч от френската столица можете да откриете и прекрасните градини на Живерни, вдъхновение за Моне.

На запад от Париж пък се намира и един от символите на Франция- придобилият особена популярност остров „Мон Сен Мишел“. Островът се слави със своето абатство, до което се достига след не толкова леко катерене из тесни улички. На върха на църквата тук е разположена златната статуя на Архангел Михаил.

shutterstock_501120430

На снимката: абатство Мон Сен Мишел /източник: Shutterstock/;

Ако сте любители на красивите исторически забележителности, но не и на големите тълпи туристи, и ако желаете да разгледате историческото минало на Франция на по-голямо спокойствие, то ви съветваме да напуснете Париж и да се насочите в южна посока. По поречието на река Лоара са разположени някои от най-красивите френски замъци-истинско произведение на изкуството и архитектурата. „Шамбор“, „Шенонсо“, „Виландри“, „Амбоаз“ разкриват непознати късчета от френската история и ви позволяват да се унесете и усетите духа на едни отминали времена. Самите замъци и тяхната архитектура са умело съчетани с природните дадености на околността. Любителите на виното трябва да обмислят посещение на Бургундия и изисканите Дижон и Бон. Друга чудесна възможност да се докоснете до начина на живот, с който французите се гордеят, е посещение на Бордо, известен с несравнимите си вина, класическа архитектура и множество музеи. За усетите вкуса на истинската, дълбоката Франция, насочете се на югозапад към Тулуза и Каркасон.

14053794_1046413035435756_1563643322795127816_o

На снимката: абатство Сенанк /източник: Shutterstock/;

Прованс е едно от най-обичаните от туристите места за посещения във Франция. Ужаеща на лавандула, осеяна с маслинови дръвчета и дремещи села, тя действително е много изкусителна.

Перлата на южна Франция е Лазурният бряг. Кристални води и красиви крайбрежни пейзажи въвеждат в градове, които са се утвърдили като символ на блясък и лукс – Ница, Кан, Сен Тропе и др.

Места в Франция

Прочети повече