Фредериксборг

Най-големият ренесансов замък в Скандинавия

Фредериксборг е най-големият ренесансов замък в Скандинавия. Той се издига величеството на три острова в езеро край малкото градче Хилерьод, намиращо се на около 40 минути с влак северно от Копенхаген.

Фредериксборг е построен в началото на 17 век по заповед на Кристиан IV, крал на Дания и Норвегия. Преди това, на мястото на днешния замък се е издигал замък, построен от бащата на Кристиан IV – Фредерик II. Именно неговото име носи Фредериксборг. Понастоящем замъкът не функционира като кралска резиденция, а като Национален исторически музей. Въпреки това обаче, Фредерискборг е свързан с всички монарси посредством дворцовия параклис. Параклисът е бил мястото на коронациите на всички датски монарси от 1671 до 1840 г., с изключение на тази на Кристиан VII.

DSC02367


Крал Кристиан IV е роден във Фредериксборг и е много привързан към замъка като дете. Въпреки това, когато започва неговото управление, той решава да го преустрои изцяло във фламандския и холандски ренесансов стил. Старата сграда е съборена през 1599 г. и фламандският архитект Ханс ван Стеенвинкел Старши е натоварен със задача да планира новата сграда. След смъртта му през 1601 г. синовете му Ханс и Лоренц довършват започнатото. Основната четириетажна сграда с трите си крила е завършена около 1610 г., но работата продължава върху параклиса до 1618 г. Целият комплекс е завършен около 1620 г., превръщайки се в най-голямата ренесансова сграда в Скандинавия.

През 1850-те години замъкът е използван като резиденция на крал Фредерик VII. Докато нощувал там през нощта на 16 декември 1859 г., той се оттеглил в стая на третия етаж, за да разгледа историческите си артефакти. Но тъй като било студена нощ, той поискал да се запали огън в стаята. За съжаление, коминът бил в ремонт, което предизвика пожар. Тъй като езерото било замръзнало, единствената налична вода дошла от килера и кухнята. Огънят се разпространил бързо, съсипвайки по-голямата част от сградата в рамките на няколко часа, въпреки че параклисът и други важни зали не биват сериозно повредени. Сложните вътрешни декорации също са унищожени, но над 300 картини са запазени и сега са изложени в историческия музей в замъка. Реконструкцията е финансирана с публични средства, със значителен принос от краля и държавата, както и от видния филантроп Якоб Кристиан Якобсен от пивоварната Карлсберг. Якобсен финансира и създаването на Националния исторически музей я в замъка. Той е официално създаден на 5 април 1878 г. и е отворен за обществеността през 1882 г. Работите по реставрация и реконструкция започват през 1860 г. въз основа на стари планове от архива, както и подробни картини и рисунки на Хайнрих Хансен. Когато работата е завършена под ръководството на историческия архитект Фердинанд Мелдал през 1864 г., замъкът отново придобива първоначалния си вид. Якобсен дарява и копието на фонтана на Нептун (оригиналът на Адриан де Врис е в Швеция), който е поставен във външния двор през 1888 г.

DSC02395

В съответствие с фламандската и холандската ренесансова традиция, четириъгълният замък, покриващ цялата площ на северния остров, е изграден от червена тухла със стъпаловидни фронтони, извисяващи се шпилове и леки украшения. Симетрията на основната структура е нарушена от голямата камбанария на крилото на параклиса. И трите крила са независими сгради, които са съединени заедно и образуват комплекс. Обичайната грижа за симетрията е нарушена от необходимостта да се прославя Кристиан IV със скулптурни украшения, свързани с астрологията и митологията. На фронтоните на прозорците са изложени и статуи на велики императори, включително Александър Велики и Юлий Цезар.

DSC02414 DSC02416

Кралското крило, главното крило, е завършено през 1604 г., Крилото на параклиса последва през 1606 г., а Крилото на принцесата от източната страна – през 1608 г. И трите са високи три етажа, но Крилото на терасата, завършено през 1609 г., има само един етаж. Страната на Крилото на терасата до рова е украсена с митологични фигури, докато открити аркади гледат към двора. Централният портал носят гербовете на крал Кристиан и кралица Ан Катерина и датата на завършването му – 1609 г.

Националният исторически музей е открит на 1 февруари 1882 г. Оригиналната колекция се основава на картините, които са спасени при пожара в замъка, но с помощта на фонда на Якобсен, скоро е разширена, като са включени и други културни предмети, включително картини и мебели. През следващите тридесет години колекцията е значително разширена с картини, свързани с най-важните фигури в датската история от Средновековието до наши дни. Днес портретната колекция е най-голямата в Дания. В допълнение към неговите 70 стаи в трите етажа на Крилото на краля и Крилото на принцесата, в музея са включени параклисът, Залата на розата и Залата за аудиенции.

DSC02445 DSC02455

Параклисът, осветен през 1617 г., е важна част от музея. Това е най-добре запазената част от ренесансовия комплекс, като до голяма степен е избегнал щетите при пожара от 1859 година. Параклисът се простира по цялата дължина на западното крило с дълъг кораб и двуетажна галерия. Богато декорираният таван от шест свода се носи от стълбове, издигащи се от галериите. Стълбовете изобразяват библейски фигури, рисувани през 1690-те. Галериите са украсени по време на управлението на Фредерик III (1648-1670).

Най-значимият артефакт на параклиса е органът, построен от Есахас Компений през 1610 г. Той е инсталиран от самия Компений малко преди смъртта му в Хилерьод през 1617 г. Най-старият орган в Дания, има 1 001 дървени тръби.  Инструментът е богато украсен с абанос, слонова кост и сребро. Олтарът и амвонът от началото на 17 век са дело на сребърника Яков Морес от Хамбург. В молитвената зала на краля, съседна на параклиса, има малък сребърен олтар, изработен от златаря Матей Уолбаум от Аугсбург през 1600 г.

DSC02459

Голямата зала е разположена над параклиса и също се простира по дължината на западното крило. Разрушена е от пожара през 1859 г., но е почти напълно възстановена благодарение на картини, направени от Хайнрих Хансен. Реставрационните работи, завършени през 1880 г., са извършени от Фердинанд Мелдал, който се възползва от запазени сегменти от богато украсения позлатен таван. Големият полилей в центъра на стаята е дело на ученика на Мелдал, Карл Брумер. Оригиналните гоблени, изобразяващи важни събития от живота на Кристиан IV, са изтъкани в работилницата на Карел ван Мандер в Делфт. Копията, украсяващи днес стените на залата, са създадени по скиците на Мандер.

DSC02527

Разпростирайки се до средния остров, Залата за аудиенции също не понася щети при пожара от 1859 г. Тя е декорирана от майстор строителя на Кристиан V Ламберт ван Хейвън през 1680 г., съчетавайки ренесансовия стил с барока. Работата му е завършена през 1688 г., което прави Залата за аудиенции най-старата запазена барокова стая в Дания. Разкошният таван в Тайния проход с цъфтящи лози и розетки е дело на художниците Ян Уилкенс ван Верелт и Кристиан Нергер. Самата зала е завършена през 1689 г. Полилеят с издълбан елен е изработен около 1625 г. от Ханс Оксен. Столът в североизточния ъгъл позволявал на краля да бъде вдигнат от входа на сградата. Централният купол, проектиран от ван Хейвън, носи мотото на Кристиан V, Pietate et Justitia (благочестие и справедливост) и е украсен с алегорични картини на християнска кралица, негър, турчин и американски индианец, представящ Европа, Африка, Азия и Америка. Картините по стените на придворния художник на християнския V Яков д’Агар изобразяват прадедите на кралете.

DSC02474 DSC02473

Не по-малко впечатляващи са бароковите градини на замъка.

DSC02391

Повече снимки от Фредериксборг може да видите в нашата Галерия: