Дания

800px-Flag_of_Denmark.svg

Дания

Местоположението на държавата спрямо останалите европейски държави, както и подробна карта на разположението на отделните датски градове, можете да видите на следния линк.


Година на присъединяване към ЕС:1973г.

Столица: Копенхаген

Обща площ: 43 049 кв.км.

Население: 5,5 мил.души

Валута: датска крона

Шенгенско пространство: член на Шенген от 1996г.

Официални празници:

  • 9 април – окупацията на Дания. В ранната сутрин на 9 април 1940г. Германия напада Дания и Норвегия. Операцията е проведена под предлог, че иска да ги зашити от планирана Френско-Британска окупация. През целия ден националните флагове в страната са наполовина вдигнати до 12.00ч. С честването на този ден Дания иска да демонстрира статута си на свободна страна.
  • 5 май – Денят на освобождението. На този ден Дания е официално освободена от контрола на немските войски. По улиците се провеждат паради, а съюзническите войници (предимно съветски) биват освободени от затворите.
  • 5 юни – Денят на конституцията. На 5 юни 1949г. е подписана конституцията на Дания.
  • 15 юни – На 15 юни 1219г. Валдемар II побеждава Естония. На същия този ден датчаните празнуват връщането на Южна Ютландия на Дания след проведен референдум.

Дания заема кръстопътно положение между Балтийско и Северно море от една страна и между Скандинавския полуостров и континентална Европа, от друга. В територията й влиза остров Ютландия и над 400 други острови, сред които по-известни са  Гренладния, Фалстер, Борнхолм и други.

На снимките :Копенхаген;

Столицата Копенхаген е основана през 1167г. В нея понастоящем живее 1/3 от населението на страната. Задължително е да разгледате града, очароващ със старинните си сгради и тесни улички. Именнно тук се намира най-дългата пешеходна търговска улица в света – Строгет. Особено колоритно място е пристанището Нюхавън. Къщите по крайбрежната алея са оцветени в различни цветове. Нюхавън е любимо място на художници, фотографи, артисти и е подходящо за всеки, който обича дългите разходки. В столицата се издигат и няколко паметника на най-известния датски писател – Ханс Кристиан Андерсен. Единствената кръгла църква в света – „Мраморният събор” е сред забележителностите на Копенхаген. Тя е и най-голямата църква в Скандинавия.

На снимката: кварталът Кристиания;

Друг град, който не бива да пропускане по време на обиколката си из Дания, е град Хелсиньор. Там се издига прочутият замък „Кронборг”, станал популярен благодарение на шекспировия Хамлет. Интерес за туристите представлява и двореца Кристинборг, който днес е правителствена резиденция, както и двореца „Фредериксборг” в град Хилерод.

Ако се отправите в посока Ютландия ще останете впечатлени от чистотата и красотата на природата. Гъстите гори, общирните поля, езерате, фьордите са част от природните чудеса на Дания.

Дания е страна с дълга история, важна част от която са изиграли викингите. В музея в Роскилде са изложени реставрираните останки от пет викингски кораба.

Датската кухня се определя от географското разположение на страната. Дания е най-южната скандинавска държава. Основни продукти са картофите, ечемикът, цвеклото, гъбите, ряпата. От известните датски специалитети ви препоръчваме да опитате следните: фрикаделе (традиционно ястие, съставено от печене месо, варени картофи и мариновани зеленчуци, поляти със специален кафяв сос) и сморебрьо (сандвич, който може да бъде срещнат в множество варианти).

Места в Дания

Прочети повече