Задар

Градът на залезите

Герб на града

Coat_of_Arms_of_Zadar_-_2

Местоположението на града, както и подробна негова карта, може да видите тук.


Задар е град, разположен в южната част на Хърватия, в областта Северна Далмация. Макар тази част на Далмация да привлича по-малко туристи в сравнение с южната част, където се намира Дубровник, и в сравнение с централната част, където пък се намира вторият по големина хърватски град – Сплит, тук могат да бъдат открити множество природни красоти и исторически паметници.

DSC09800

На снимката: Римският форум и църквата „Св.Донат“;

История

Задар има богата и бурна история, следи от която са забележими и днес. Първите следи от заселници по тези земи датира от Каменната ера. През 9 век преди Христа мястото е превърнато в укрепление на иларийските либурнианци. За първи път Задар е споменат в официален документ през 5 век преди Христа като гръцкия град Идаса. През 59 г. преди Христа градът е превзет от римляните и получава името Ядера. Именно по време на римското управление Задар придобива характеристиките на традиционен древноримски град с редовна пътна мрежа, публичен площад (форум) и висок храм. След падането на Западната римска империя през 476 г. и разрушаването на Салона от аварите и хърватите през 614 г., Задар става столица на византийска Далмация. В началото на 9-и век Задар се намира под краткото франкско владичество и през 812 г. е върнат на византийците от Пакс Никифори. Първите хърватски владетели придобиват контрол над града през 10 век.

DSC09868

На снимката: катедралата „Св.Анастасия“;

През 1202 г. Задар е завладян и изгорен от Република Венеция, с помощта на кръстоносците. Хърватите отново възвръщат контрола над града през 1358 г., когато той е предаден на хърватско-унгарския крал Луи I. През 1409 г. крал Ладислас продава Задар на венецианците заедно с голяма част от крайбрежието. В началото на 16 век градът е важна важна крепост, осигуряваща венецианската търговия в Адриатика, административния център на венецианските територии в Далмация и културен център. 

DSC09840-2

На снимката: морският орган;

След падането на Венеция през 1797 г. Задар попада под австрийско управление до 1918 г., с изключение на периода на краткосрочно френско управление (1805-1813 г.), който остава столицата на Далмация. По време на френското управление първият вестник на хърватския език, Il Regio Dalmata – Kraglski Dalmatin, е публикуван в Задар (1806-1810 г.). През 19-ти век Задар е център на хърватското движение за културно и национално възраждане, в контекста на нарастващата поляризация и политизиране на етническите идентичности между хървати и далматински италианци. След края на Първата Световна Война Задар става част от Кралство Италия и е център на италианските операции по крайбрежието по време на Втората Световна Война, по време на която е тежко бомбардиран от съюзниците. След войната градът става част от Титова Югославия.

DSC09791

На снимката: площадът с петте кладенеца;

Забележителности

Днес Задар печели все по-голяма популярност като туристическа дестинация. Горд с исторически старинен град с римски руини, средновековни църкви, кафенета и музеи, разположени на малък полуостров, Задар е интригуващ град. Сравнително по-спокоен от другите градове в Далмация и притежаващ две уникални атракции – зрелищния спектакъл на морския орган и поздрава за слънцето – в никакъв случай не пропускайте Задар.

В Стария град за Задар, който е отделен на полуостров обграден с крепостни стени, може да проследите белезите оставени от различните завоеватели на града от Римско време до днес. До него се стига през 2 места – от изток през пешеходен мост и от юг през порта, изобразяваща лъв. Ако влезете през пешеходния мост и повървите малко, скоро ще се озовете на изпълнения с кафенета Народен площад. Народният площад е център на обществения живот в Задар от времето на Ренесанса до днес. Срез Средновековието тук са положени основите на общинските институции. В миналото на площада се издигали църквата „Свети Петър“ и Градската Лоджия. Те са унищожени през 15 век по време на управлението на венецианците. През 16 век са построени сградата на Градската гвардия с часовникова кула и нова Градска Лоджия. Сградата на Градската гвардия е проектирана от венецианския архитект Микеле Санмикели. Централната часовникова кула е добавена през 19 век с ограждаща каменна бариера и парапет с дупки за оръдия. Градската Лоджия в миналото е била съдебната палата на града и библиотеката. Тя е възстановена след тежките поражения по време на Втората световна война. С огромните си прозорци и високи тавани днес тя служи като зашеметяващо изложбено пространство, което включва събития като международната тригодишна фотография „Човекът и морето“ и триеналето на съвременното хърватско изкуство „Синият салон“. В близост до Лоджията се издига кметството на града, построено от италианците през 30-те години на миналия век. На Народния площад мжое да видите и църквата „Св.Лаврентий’, датираща от 15 век, отличаваща се с римски капители на колините. Народният площад е едно идеално място, на което може да седнете и да се полюбувате на кипящия живот на чаша ароматно кафе или коктейл.

DSC09887

На снимката: Народният площад;

Надясно от Народния площад ви отвежда „Широка улица“, наричана сред местните Калеларга /Kalelarga/. Именно тя е основната пешеходна артерия на Задар. Тръгвайки по нея ще минете покрай останките от римския форум. Той представлява пример за развит форумски комплекс, един от най-важните сред адриатическите древни градове. Надписът с името на проконсула на Август за Илирик, Тамфил Ваале, издълбан в кладенеца на Форума, свидетелства, че сложното строителство е започнало още през второто десетилетие на 1 век пр. Хр. По-нататък улицата ще ви отведе до катедралата „Св.Анастасия“ – най-голямата римска катедрала в Далмация. Другият важен храм в Задар е църквата „Св.Донат“. Църквата „Св.Донат“ е кръгла прероманска църква, която се наричала Църква на Светата Троица до 15 век. След това започнала да носи името Свети Донат  – името на епископа, който я е построил.

Задар може да се похвали с прекрасен крайбрежен булевард. В северозападния му край се намира задарският Морски орган. Морският орган представлява любопитна стъпаловидна конструкция, завършена през 2005г. Тя е идеално място на което да поседнете и да се насладите на преминаващите лодки като същевременно се имате възможност да се насладите на музикален спектакъл. Под мраморните стъпала са разположени тръби с различна големина и ъгъл. Движението на морето избутва въздух и в зависимост от размера и скоростта на вълната – се чуват музикални акорди. В края на залива се намира друга съвременна арт инсталация – Поздрав за слънцето. Инсталацията представлява голям кръг, съставен от 300 лампи, покрити с цветни стъкла, захранвани от слънчеви панели.

DSC00141 DSC09818

На снимката: Поздрав за слънцето;

В северозападната част на крайморската част се намира Францисканският манастир, за който се вярва, че е построен от самия Св.Франциск от Асизи. Макар да е построен през 13 век в готически стил, това, което виждаме днес е резултат на реставрации, проведени през 18 век. Старинната част на Задар се намира на полуостров, отчасти обграден с крепостни стени, с четири запазени и до днес порти, най-красива от които е Морската порта, отвеждаща към пристанището. Друга забележителност на Задар е площадът с петте кладенеца, по чиято дължина се простира крепостна стена, покрита с поникнали сред каменните плочи цветя, нацъфтели в ярко розово.

DSC00074 DSC00091

На снимката: залез над Задар;

Разбира се, освен множеството забележителности от различни епохи в Задар може да се насладите и на живописните морски пейзажи, които предлага Адриатическото крайбрежие и множеството острови разположени пред града. И не забравяйте, че Задар е известен като Градът на залезите!

Повече снимки от Задар може да видите в нашата Галерия: