Национални паркове Крка и Плитвички езера

Националният парк Плитвички езера е най-големият национален парк в Хърватия и най-старият в югоизточна Европа. Открит е през 1949 г., а през 1979 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Разположен е в областта Мала Капела, между планините Мала Капела и Плешивица, недалеч от пътя, който свързва Загреб и Далмация. Паркът покрива територия от 30 000 хектара., намираща се около долината на река Корана. Най-високата му точка е най-високият връх на Мала Капела – Селишки връх (1 280 м.). Най-ниската точка е на 350 м. надморска височина.

Сред красив карстов пейзаж, доминиран от смесица от гори и ливади, се откроява великолепната система от Плитвички езера, която очарова както учените, така и посетителите. Свързани помежду си с много водопади и водни течения над и под земята, езерата са групирани в горни и долни езера. Първите са образувани върху доломити, с мек релеф, не толкова стръмни брегове и обградени от гъсти гори, докато вторите, по-малки и по-плитки, са разположени във варовиков каньон с частично стръмни брегове.


Езерната система е резултат от хилядолетия на продължаващи геоложки и биохимични процеси, създаващи естествени язовири, известни като туфови бариери. Те се образуват от отлагането на калциев карбонат от водите, протичащ през парка. В случая на системата на Плитвичките езера, този геохимичен процес на образуване на туфа взаимодейства с живи организми, най-вече мъхове, водорасли и водни бактерии. Мащабът на цялата езерна система и естествените бариери са изключителен израз на естетически зашеметяващия феномен, признат от края на 19 век. Системата условно се дели на Горни езера и Долни езера. Посетители могат да разгледат най-голямото езеро „Козяк” на борда на електрическа лодка.

Районът на Национален парк Плитвички езера е покрит основно с много добре запазени гори, които са от съществено значение за непрекъснатостта на геохимичните процеси във водната система (над и под земята), които включват площ от 84 хектара стари гори от бук и ела. Освен удивителната красота на пейзажа и процесите, които продължават да оформят езерата, паркът е и дом на забележително биоразнообразие. Самите бариери от туфа осигуряват местообитание за разнообразни растения. Кафява мечка, сив вълк и рис, заедно с много редки видове, бродят в горите, докато ливадите са известни с богатата си флора.

Плитвичките езера са едно от онези чудеса на природата, които не могат да бъдат описани нито чрез снимки, нито чрез думи. Ако ви се открие възможност, трябва да ги посетите.

Националният парк Крка се намира на около 10 километра навътре от град Шибеник в областта Далмация. Наречен на река Крка, паркът обхваща площ от малко над 142 квадратни километра и включва две трети от самата река. Най-голямата атракция на парка са неговите великолепни водопади, включително известния водопад Скрадински бук, който е една от най-известните забележителности на Хърватия. Други акценти включват малкия остров Вишовац и водопада Роски Слап. Разходка с лодка през парка (включена във входния билет) е чудесен начин да видите голяма част от парка.

В парка има голямо разнообразие от флора и фауна. Над 800 вида растителни видове са идентифицирани като присъстващи в Националния парк. Голяма част от животинския свят живее, не е изненадващо, във и около водите на река Крка, която е дом на различни земноводни и влечуги. Освен това ще можете да видите много различни видове птици (има над 200) и вероятно някои от 18-те различни вида прилепи, които наричат парка свой дом!
 
 
Водопадите Скрадински бук са съвкупност от 17 водопада с височина над 45 метра. Преди е било възможно да се плува край тези водопади – едно наистина прекрасно изживяване – но от 2021 г. това е забранено, за да се запазят водите на парка. Малкият остров Висовац в река Крка е заселен от францискански монаси през 1445 г., които първоначално са построили манастир през тази година (по-късно разрушен, след това възстановен през 18 век) и църква през 1576 г. Манастирът съдържа редица кладенци. запазени артефакти и библиотека.
Роски Слап (slap е хърватската дума за водопад) е друга известна забележителност в Националния парк Крка. Серия от 12 водопада в пространство от 450 метра, като най-големият е малко над 22 метра височина и 60 метра ширина. Несъмнено най-добрият начин да разгледате забележителностите на парка е с екскурзия с лодка – много от тях тръгват от Скрадин. Не само ще можете да видите красотата на парка отблизо (и по спокоен начин), но тези екскурзии включват шанс да спрете и да се поразходите по пешеходни пътеки край водата, както и презентации и разговори и други интересни неща .