Остров Хвар

Островът на лавандулата

Хвар е кралицата сред островите в Далмация. Местна поговорка гласи: „Ако познаваш Хвар, познаваш Рая“.

DSC08940

Хвар винаги е бил търсено място – от времето, когато се е смятало, че има важно морско стратегическо положение, до днешно време, когато се е утвърдил като гореща туристическа точка. Благодарение на благоприятни климат, островът е целогодишна дестинация. Слънцето грее тук 2718 часа на година – повече от всяко друго място в Средиземноморието.


До Хвар се стига лесно с ферибот. Богатите и известните, които са редовни посетите на острова, пристигат там със своите яхти. Пътуването с ферибот от Сплит до Хвар продължава около 2 часа, като пътят минава покрай друг красив остров – Брач. Още щом зърнете Хвар ще бъдете впечатление от него, неслучайно е определян от хърватите като най-шикозното място по крайбрежието – тюркоазени води, златни пясъци, синьо небе и вечно слънце.

DSC08967 DSC08973

По време на ранния неолит Хвар е бил център на културата в Далмация. Пре 4 век пр. Хр. гърците завладяват острова. Първи под тяхното владение попада град Фарос, който се е издигал на мястото над днешен Стари град. След това превзет била и Димов, днешен Хвар. Превз 229 г. Хвар става владение на Рим. В следващите векове властта преминава последователно в ръцете на Византия, средновековна Хърватия, Унгария, а през 1420 г. – в ръцете на Венеция. Именно при управлението на Венеция столицата е преместена от Стари град в Хвар. Тогава град Хвар бележи изключителен прогрес.Той се превръща с основно пристанище, където акостират всички венециански кораби, плаващи през Адриатика.

DSC08994 DSC09038

Хвар е тънък и дълъг остров – цели 68 км. Това е четвъртият по големина остров в Хърватска Адриатика. По-голямата част от населението му е концентрирана в западната част, която по-широката част от острова. На острова се отглежда голямо количество лавандула. Благоуханни торбички се продават навсякъде. Град Хвар несъсмнено е любимо място на богатите и известните, които идват тук със своите великолепни яхти. Центърът на Стария град е наистина великолепен. Красив площад извежда към брега. На близкия хълм се издига крепостта Шпаньола. От архитектурата на сградите ясно личи влиянието на Венеция. Централният площад носи името „Свети Стефан“ и е най-големият в Далмация. На него се издига едноименната катедрала, построена в края на 16 и началото на 17 век.

От дясната страна на началото на площада на Свети Стефан се намира Арсеналът, построен между 1579 и 1611 г. От 1612 г. на първия му етаж се помещава театър. Това е първият театър на Хърватия и един от първите обществени театри в Европа.

DSC09026

Ако продължите по главната крайбрежна алея ще стигнете до Францисканския манастир. Там може да видите впечатляваща картина на Тайната вечеря. По-голямата част от манастира е построен между 1461 и 1471 година.

Над град Хвар (видимо от морското равнище) е внушителната крепост Фортика или Спаньола. Построена е през 16 век  от венецианците, а след това е разширена от австрийците през 19 век.  Крепостта Шпаньола предлага гледка към целия град Хвар, както и към островите Паклени. Недалеч от централния площад ще откриете стълбите, които водят до крепостта. Пътят до нея отнема около 15 минути и минава през красив парк, осигуряващ така желана сянка през летните месеци. В горната част има паркинг, ако решите да шофирате.

20190531_163944

Повече снимки от Хвар може да видите в нашата Галерия: