Дубровник

Перлата на Адриатика

Герб на града

800px-Dubrovnik_grb.svg

Местоположението на града, както и подробна негова карта, може да видите тук.


Джордж Бърнард Шоу е казал за Дубровник следното – „онези, които търсят рая на Земята, трябва да дойдат в Дубровник“. Неслучайно градът е известен като „перлата на Адриатика“. Но каквото и да кажем, нашите думи едва ли биха могли да отдадат заслуженото на това ослепително място. Всеки трябва да дойде и да го види със собствените си очи!

DSC08591

История

Дубровник е вероятно най-известният град в Хърватия. Той е красиво разположен по крайбрежието на Далмация и е едно незабравимо място, притежаващо огромен брой интересни забележителности, събрани между внушителните крепостни стени на Стария град. Дубровник е основан през 7 век от бежанци от съседната гръко-римска колония Цавтат. Заселниците кръстили своя град Рагуза. Това име се запазва до 1918г., когато по време на кралство Югославия става Дубровник. През вековете е управляван от венецианци и унгарци, всеки от които е оставил своя отпечатък. Градът се радва на най-големия си растеж през 15-ти и 16-ти век, което намира отражение във внушителната архитектура, призната за обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Като дом на артистичния и интелектуален елит на Хърватия, Дубровник  също така множество културни дейности и фестивали. 

DSC08693

Крепостните стени

Най-голямата забележителност на Стария град на Дубровник безспорно са неговите крепостни стени. Те придават на Дубровник неповторим облик, тъй като никой друг град в света не е запазил средновековните си стени така перфектно.

DSC08620

Старите градски стени на Дубровник са построени през 10-ти век и модифицирани през 13-ти и 14-ти век. Те достигат височина и дебелина до шест метра, осигурявайки солидна защита срещу нашествениците. Дължината им е близо 2 километра и са чудесно място за непринудена разходка, предлагащи отлични гледки към Адриатическо море и навътре над стария център на града. Други акценти са двете му кули, кулата Минчета и кулата Бокар, заедно с две крепости, крепостта Лорвиенац и крепостта Ревелин. Достъпът до стените е през главния вход отляво на Портата на Пиле (входът се таксува).

Страдун

В западния край на Стария град се издига портата Пиле, построена през 15 век. Тя извежда към улицата Стардун, наричана от местните „Плаца“. Страдун разделя Стария град на Дубровник. Бидейки широка и елегантна главна улица, това е място, където жителите и гостите на града се събират ден и нощ, за да наблюдават света около тях. Безспорно една от най-живописните пешеходни артерии на Европа, Страдун се гордее с много кафенета и ресторанти и е добро място за почивка на уморените крака след ден на обиколка из Дубровник.

DSC00987

С дължина 300 метра и известена с бялата си варовикова настилка, улицата датира от 1468 г., въпреки че много от околните сгради са построени през 17-ти век след разрушителното земетресение от 1667 г., когато по-голямата част от Дубровник е силно засегната. Уникалните жилища на Страдун са проектирани така, че да позволяват жилищния живот на горния етаж и бизнес дейностите на основното ниво и са известни с това, че техните основни врати и прозорци са под една и съща арка. Това позволява да се затвори долната част, а горната да се превърне в тезгях на магазин.

Голяма чешма на Онофрио

В началото на Страдун се намира Голямата чешма на Онофрио. Построена от 1438 г. до 1440 г., Голямата чешма на Онофрио представлява шестнадесетстенна конструкция с купол и е една от крайните точки на водопроводната система на града. Всяка от шестнадесетте страни има уникален „маскерон“ дизайн (издялано от камък лице) с кранче, излизащо от устата на всеки дизайн. За съжаление маскероните са били повредени по време на един от последните ремонти на фонтана. Куполът на фонтана е направен от Петър Мартинов от Милано. Чешмата също е частично повредена от земетресението през 1667 г., поради което настоящият облик липсва статуя на дракон, която някога е била на върха на купола.

DSC00774

Францисканият манастир

Големият комплекс на Францисканския манастир е разположен в самото начало на Плаца. Страничната фасада на манастирската църква минава по Страдун, а манастирът се простира северно по стените до кулата Минчета. Францисканският орден е пристигнал в Дубровник около 1234 г. Първият францискански манастир е построен през 13 век в района на Пиле, на мястото, на което днес е хотел Хилтън Империал. Но тъй като градът е бил заплашен от война, през 1317 г. е взето решение да се разруши този манастир (францискански манастир Св. Тома), за да се предотврати използването му от врага в случай, че градът бъде обсаден. През същата година, през 1317 г., е построен новият манастир в рамките на градските стени.

Тогава е създавана и т.нар. аптека на малцинството. Францисканския орден полагал грижи за болните. Тази конкретна аптека обаче е проектирана и основана като публична аптека, както и за нуждите на монасите, което се потвърждава от първоначалното местоположение на аптеката – на приземния етаж на манастира. Създаването на аптеката осигурява стабилен доход и решава техните финансови проблеми.

DSC00794

Голямата францисканска църква е била една от най-богатите църкви в Дубровник по времето, когато е била разрушена по време на Голямото земетресение от 1667 г. Единственият елемент от бившата сграда, която е запазена, е порталът на южната стена. Вероятно е преместен от предната към страничната стена в хода на реставрацията през 17 век. Фигурите на св. Йероним и Свети Йоан Кръстител са поставени над стълбовете на вратите, а релефът Пиета е представен в централната готическа лунета. Фигурата на Създателя на Отец е над лутената. Подобна иконография на портала и изборът на светиите-покровители са доказателство за стремежите и социалното учение на францисканците в политическите обстоятелства на времето. Св. Йоан Кръстител символизира християнското постоянство в лицето на турското проникване. Св. Йероним символизира духовното единство с останалата част от Далмация. Пиета символизира тяхното състрадание с най-бедните членове на градската общност, които търсят утеха от францисканците, а фигурата на Твореца на върха трябва да символизира противопоставянето на хуманистичните световни възгледи на времето. Църквата е реконструирана в бароков стил.

DSC00789

Впечатляваща е аркадата на манастира. Тя, за разлика от църквата, остава почти непокътната при силното земетресение от 1667г. Дело е на Михай Брайков. За нея са характерни двойките елегантни, осмоъгълни колони, със свързани капители, всяка от които е гравирана с различни комбинации от животни, човешки глави и приказни зверове. Смята се, че е една от главите е автопортрет на самия Брайков. Брайков умира от чума през 1348г.  Аркадата е довършена от Миен Радимислич и Леонардо Степанов. Аркадата огражда малка граднинка, която се оказва истински сенчест оазис, където може да намерите покой, когато Дубровник стане прекалено шумен и оживен през активните сезони.

DSC00813

В комбинация с ценните музейни експонати, история и неговата вековна аптека Францисканският манастир е забележителност, за който всеки посетител на Дубровник трябва да отдели време.

Катедралата

Според легенда, Ричард Лъвското сърце се завръщал от кръстоносните походи през 1192 г., когато  претърпял корабокрушение в буря и се озовал на остров Локрум край Дубровник. За да благодари на Бог за живота си, той се заклел да построи голяма църква на мястото, където е бил спасен. Така легендата разказва историята за построяването на катедралата на Дубровник през 12-14 век. Тази катедрала бива разрушена по време на Голямото земетресение от 1667 г.

DSC00939

Катедралата, която виждаме днес, Успение Богородица, е проектирана в бароков стил от Андреа Буфалини от Рим. Отличаващ се с трите си пътеки, три апсиди и прекрасен интериорен декор, катедралата включва акценти като картини на италиански и далматински художници от 16-ти до 18-ти век. Не пропускайте катедралата съкровищница , където се съхраняват важни реликви, най-известната от които е част от кръста, на която се смята, че Исус е бил разпънат. Други известни реликви включват главата, крака и ръката на Св. Влах, датиращи от 13-ти век, както и великолепен дисплей от 138 златни и сребърни реликварии от цял свят.

DSC00944 DSC00947

Крепостта Ловриенац

Построена върху 37-метрова отвесна скала с изглед към морето, крепостта Ловринаец е една от най-впечатляващите гледки в Дубровник. Тази обособена крепост е от първостепенно значение за защитата на западната част на Дубровник срещу нападение от суша и море. По време на нейната служба крепостта е била обслужвана от 25 човека гарнизон и командир.

Предполага се, че крепостта е построена през 1018 или 1038 г. Според легенда, през 11 век Венеция планира да закрепи войските си на скалата, където днес се издига Ловриенац и построи крепост, за да завладее града. Въпреки това Дубровник научил за този план и гражданите били мобилизирани да построят крепост на мястото преди пристигането на венецианците. Строителството било завършено само за 3 месеца. Венецианците с изненада разбрали, че планът им бил осуетен. Над входа на крепостта се крие древен надпис: NON BENE PRO TOTO LIBERTAS VENDITUR AURO. В превод: Свободата не се продава за цялото злато в света.

20190527_164831

Ловринаец е защитавана с 10 оръдия, най-голямото от които е „Gušter“ (гущер). Никога не е изстрелвал нито един кадър. Той е проектиран и изработен през 1537 г. от майстора Иван Раблянин. За съжаление това оръдие е загубено завинаги по времето, когато крепостта е била обезоръжена от австрийските войски през 19 век. Въжето, държащо оръдието, се скъсало по време на издигането и транспортирането. „Gušter“ (гущер) паднал в дълбините и никога не е възстановен.

Църквата Свети Игнатий

Църквата „Св. Игнатий“ е еднокорабна, със странични параклиси и полукръгла апсида, украсена с великолепни барокови стенописи със сцени от живота на св. Игнатий де Лойола, рисувани от Гаетано Гарсия. Стенописите се вписват идеално в атмосферата на църквата и на пръв поглед те са просто спиращи дъха. В камбанарията на църквата се помещава най-старата камбана в Дубровник.

DSC00870 DSC00886

Дворецът на ректора

Ректорският дворец някога е бил седалище на лицето, което стояло начело на Рагузкото правителство. Построен е от Онорфио де ла Кава, проектирал и общественото водоснабдяване на града. Дворецът е хармоничен готически и ренесансов дворец с някои барокови допълнения. Той дължи сегашната си форма на много допълнения и реконструкции, извършени през неговата бурна история. В миналото дворецът е бил разрушават в резултат на пожари, взривове от барут и от земетресения, които изискват пълна или частична реконструкция на сградата. Всеки архитект е имал своя собствена представа за това как трябва да изглежда двореца, така че днес можем да се насладим на уникалната смесица от стилове, смесени перфектно в тази монументална структура.

DSC00909 DSC00958

От външната страна на двореца има красива лоджия, чийто оребрен свод извира от гравираните капители. Вътрешния двор представлява красива акрада. В него е поставено статуя на Михо Працат, богат търговец от Лопуд, който след своята смърт оставил цялото си богатство на републиката.

На първия етаж на сградата се намира залата на Великия съвет. На входа на залата е поставен надпис, който приканва съветниците да загърбят и забравят личните си дела и да се заемат с работата си. На втория етаж има музей, в който са изложени мебели и картини.

Ако искате да посетите Дубровник, може да направите това лесно и удобно с нашите партньори от Global Tour:

Дубровник – хърватска романтика – екскурзия с автобус

Дати: 02.04.2024, 21.05.2024, 18.09.2024

Цена: 710 лв.