Остров Брач

Общият брой на островите на Хърватия е внушителен, а именно 1246. От тях населени са 47. Най-голям е остров Црес, следва от остров Крк, Брач и Хвар.

Едни от най-популярните и красиви хърватски острови са разположени в морето на юг от Сплит. Сред тях се отличава остров Брач. Той често е наричан „перлата на Адриатика“, сравнение, което макар и да звучи тривиално, никак не е далеч от истината. С красивата си природа, благоприятен климат и отлична гастрономия, Брач има всичко необходимо за задоволяване и на най-претенциозния посетител.

DSC04509


Бол

Град Бол може да се похвали с един от най-емблематичните плажове в Европа – Златни Рат.  Златни Рат представлява дълъг нос от златен пясък и обли камъчета, който се разпростира край брега близо го град Бол. Златни Рат е великолепно място за плуване, но през лятото лудницата е голяма, както и броят на джетовете, сновящи из водите наоколо. Ако жадувате за повече усамотение, просто трябва да повървите по брега и ще се озовете на някое от уединените скалисти заливчета в района.

DSC04540 DSC04801

На изток от Бол се издига Доминиканският манастир. Той е построен през 15 век на вдаден в морето нос. Най-голямо внимание в ценната галерия на манастира привлича олтарната картина на Тинторето, изобразяваща Мадона с дете и светци, както и картините на хърватския бароков художник Трипо Коколя на тавана под хора. В манастира се намира и музей, който съдържа колекция от праисторически предмети, нумизматична колекция,  колекция от облекла и архиви, съдържащи були, харти и укази от 15 век. Също така има колекция от каменни паметници и картини.

DSC04515 DSC04778 DSC04788

Манастирът има и много красива градина.

Любителите на трекинга може да се изкачат до връх Видова Гора. Той е висок 780 м. и представлява най-високата точка не само на остров Брач, а и на всички адриатически острови. Пътеката до върха е с дължина 10.5 км. и е със средна трудност. Усилието обаче си заслужава, тъй като гледките отгоре са спиращи дъха. На върха има и малко кафене, където може да си починете и да съберете сили за обратния път. До Видова Гора може да се стигне и с автомобил.

DSC04848 DSC04897

Супетар

Със своите 3500 жители, Супетар е най-голямото селище на остров Брач. Макар че повечето посетите отделят съвсем малко време на Супетар, минавайки транзит към доста по-популярния Бол, градът заслужава много повече. Освен плажовете и ресторантите, ви препоръчваме да посетите енорийската църква Благовещение (18 век) с околните сгради като камбанарията с часовник и църковния музей.

DSC04427 DSC04436

DSC04420

Супетар, остров Брач ​​Край църквата има раннохристиянски мозайки от 6-ти век. Временната църква е построена върху основите на раннохристиянска базилика, посветена на Св. Петър, от което дължим името на днешния Супетар.

Белият купол на неовизантийския мавзолей на семейство Петринович доминира над залива Супетар, дело на скулптора Томе Росандич (1878 -1957). Намира се на гробището до църквата Св. Никола. Много от гробните паметници са дело на скулптора Иван Рендич (1849 – 1932).

DSC04381 DSC04382

Милна

Милна или както венецианците го наричат ​​„Valle di mille navi“ (залив на хиляда кораба) се намира в северозападната част на острова. Приветливите заливи на Милна винаги са били любимо пристанище на моряците, плаващи през Средна Адриатика. Милна e все още известна като най-красивото и най-безопасното пристанище на Брач. Двете високо оборудвани яхтени пристанища в Милна предлагат висококачествено обслужване дори и на най-взискателните моряци. Каменните къщички по красивата дълга брегова линия са малки шедьоври на плебейската архитектура. В селото има и красива барокова църква с типично далматинска камбанария. Вътрешността на църквата крие впечатляващи произведения на венециански майстори. В продължение на години Милна е известна със своето корабостроене и тук за първи път е направена известната далматинска лодка „брацера“.

DSC04456 DSC04461

Днес Милна е популярен туристически център и любимо морско пристанище. Освен исторически забележителности, своята живописна красота и неустоим чар на типично далматинския „малък град“, Милна ще ви очарова със своята здравословна средиземноморска кухня, богата на прясна риба, качествен зехтин и домашно приготвени вина. Ако обичате морски спортове, можете да се насладите на гмуркане, ветроходство или риболов.

Пучиска

Пучиска е вторият по големина град на остров Брач. Неговите къщи, накацали на хълмовете над морския канал, създават красива панорама. Пучиска е богата на камъни и точно отличният местен камък е допринесъл за развитието на града. Работата с камъка се пренася от поколение на поколение. В наши дни там работи каменоделско училище. Много дворци по целия свят от епохата на Ренесанса до днес са построени с местния камък. Произведенията (предимно скулптури) на съвременни местни и чуждестранни скулптори са разположени на много обществени места.

DSC04498

Сумартин

Сумартин е малко селище с 600 жители, Разположен в източната част на остров Брач, Той е важно пристанище благодарение на фериботната връзка с град Макарска.

DSC04920

Сумартин е създаден през 1645 от жителите на Далмация, бягащи от турците, и първоначално е наречен Vrhbrac. От началото, жителите му са се посветили на риболов, за навигация и корабостроене, в допълнение към отглеждането на лозя и маслинови дървета. Текущото име на селото, Sumartin, идва от Францискански манастир на Св. Мартино.