Коледни базари в Европа

С аромат на канела и греяно вино

История на коледния базар

Коледните базари се свързват с отбелязването на рождението на Божия син. За първи път те са организирани в Германия, Австрия, Южен Тирол и Елзас. Днес пищни коледни базари има във всеки голям /а и не толкова голям/ европейски град.

За предшественик на коледните базари се смята т.нар. „Декемврийски базар“, проведен във Виена пред 1294г. Тогава император Албрехт Първи позволява на виенските търговци  да организират Декемврийски пазар за жителите на града. Постепенно това начинание се превръща с традиция и се разпространява и из други места в Европа. Първият базар, който е писмено документиран, е този в Бауцен от 1384г. През 16 век, отново във Виена, започват да се организират базари, които все повече се доближават до днешните коледни базари, тъй като се провеждали не просто пред декември месец, а точно около Коледа и Нова Година. Тогава започнало и предлагането на вкусни коледни сладкиши, сред които хит били джинджифиловите хлебчета. Близо 2 века по-късно базарът официално е кръстен „Базарът на Бъдни вечер” /Weihnachtsmarkt/.


На снимката: коледният базар в Страсбург.

В много градове в Германия, Австрия и Франция традицията така се развива, че Коледните пости и започващото очакване на идването на Христос на Земята, се възвестява именно чрез отварянето на такъв коледен базар, наречен „Weihnachtsmarkt“. Още от тогава коледните базари се провеждали на централните градските площади, където били разполагани външни щандове, на които се предлагали разнообразни вкусотии, напитки и най-различни предмети, свързани с коледния дух. И всичко това, придружено с много танци и  коледни песни. В много градове вечерно време се разиграват и театрални представления, обикновено със сюжет от Завета – раждането на Божия син Исус Христос.

DSC08424

На снимката: коледният базар, организиран пред кметството във Виена.

Но никак не е нужно да сте религиозни, за да се насладите на един коледния базар. Всичко, което ви трябва е коледно настроение! Неделима част от всеки коледен базар са сцената на Рождеството, традиционни коледни сладки и сладкиши – щолени, вурстове /това е по-съвременен елемент, през Средновековието вярващите строго са постили/,топло греяно вино или специален пунш, десетки ръчно изработени предмети – украшения, играчки, орнаменти за коледната елха, книги. Последните години въвеждат и други нововъведения и така днес на коледния базар можем да открием и най-различни практични и полезни предмети.

Да, от Средновековието, през Ренесанса и чак до днес – коледните базари са вече една неделима част на празника, една от магиите на Коледа. Там е мястото, където коледният дух ще завладее и най-безчувствените.