Водопад Райското пръскало

Най-високият водопад на Балканския полуостров

В България има много красиви места, където човек може да се отдаде на приятна разходка из природата. Едно от тези места се намира в централната част на Стара Планина. Там, насред резерват „Джендема“ се намира водопадът Райското пръскало. Недалеч от него се издига и първенецът на планината – връх Ботев. Именно от снежните пресни на връх Ботев Райското пръскало набавя пенливите си води. С височина от 124.5 метра, това е най-високият водопад на Балканския полуостров.
20190420_140345
Райското пръскало е една от най-известните и посещавани природни забележителности в България. Той е идеална дестинация за всеки любител на преходи. Туристическият маршрут, отвеждащ до Райското пръскало, започва близо до Калофер. Последната точка, до която можете да стигнете с кола е местността Паниците. След това ви очакват около 4 часа преди да достигнете заветната цел – най-високият водопад на Балканския полуостров. Пред и да достигнете Националния парк “Централен Балкан” трябва да се справите с едно не особено леко, но за щастие кратко изкачване. То обаче не бива да ви отказва, тъй като след като се справите с него ви очаква разходка през резерват „Джендема“.
DSC09765

„Джендем” в превод от турски език означава пъкъл, ад. Високите отвесни скали, стръмните дерета, тъмни вековни гори и непредсказуемото време са допринесли за името на местността. По ирония на съдбата, това, което хората са нарекли ад, се е превърнало в рай за дивите животни. В резервата се срещат едри бозайници като вълк, диви кози, благороден елен, както и емблемата на Национален парк „Централен Балкан” – мечката. Суровата красота на „Джендема” в по-голямата си част и до днес е недостъпна – стръмните пропасти и гъстата растителност успешно пазят тайните на планината.

20190420_124302 DSC09687Единствената хижа в рамките на резервата е хижа „Рай“. Пътеката до хижата е маркирана и има обозначителни табели. Хижа „Рай“ е построена е през 1935 година на южните склонове на връх Ботев, на около 1400 м н.в. Тя разполага с 80 места на легла и 33 нара. Има столова с 90 места, външна и вътрешна тоалетна и външна баня. Предлага горски чай, напитки, кафе, супи, салати, скара, бира и безалкохолни напитки. Не пропускайте да опитате прочутия боб, с който е известна хижата

20190420_160413 DSC09710След още 20 мин. ще се озовете пред заветната цел – Райското пръскало. Годишно до отвесните скали на Райското пръскало, по този маршрут преминават повече от 7 000 души. В красивия природен район на Райското пръскало, освен да се насладите на природното чудо може да се отдадете на ред приятни занимания на открито – спускане с парапланер, конна езда, пешеходен туризъм или пък сафари с джипове.


Повече снимки от прехода ни до Райското пръскало може да видите в нашата Галерия: