Лещен и Ковачевица

Магични Родопи

Родопите – необятни, магични, красиви. Родопите, най-обширната планина в България, заемаща близо 1/7 от територията на страната. Думите са недостатъчни, за да опишат красотата на планината на Орфей, както често са наричани. Тук времето сякаш е спряло, а животът има свой ритъм, различен от този на много други места в България. Тук хората са гостоприемни, храната е вкусна, природата е дива и непокътната от човешка ръка. В този идиличен свят от върхове, низини и поляни се намират селата Лещен и Ковачевица, съхранили стария автентичен български дух.

До тях ви отвежда живописен път, отбивката за който се намира между селата Гърмен и Марчево. Пътят е тесен, с доста завои, но само след няколко минути ви отвежда до първото от двете села – Лещен. В него могат да бъдат видени традиционни къщи от епохата на Възраждането. Именно те привличат множество туристи всяка година. В миналото Лещен е бил важен търговски център. Следа от тази отминала епоха е църквата ‘Св. Параскева“. Именно от църквата тръгва живописна улица, която ви отвежда високо над селото, минавайки покрай една от емблемите на Лещен – Глинената къща. Макар и да не е автентична и стара, а просто туристическа атракция, в която човек може да отседне, тя определено привлича вниманието с причудливата си форма. По-нататък по пътеката се разкрива красива гледка към къщичките, накацали по родопските склонове.


Само на няколко километра от Лещен се намира Ковачевица – архитектурен резерват с богата история. Тук българското население е потърсило убежище от принудителното помоханеданчване. Интересна е историята на името на селото, което буквално означава „жената на ковача“. В селото живял известен ковач. Когато хората от съседните населени места отивали при жената на ковача, те казвали, че отивали при Ковачевица.

Съвет: препоръчваме да закусите в Лаванда. Не бяхме гости на хотела, но бях чела за това място и решихме да го проверим. И добре, че го направихме. Попаднахме на изключително любезен персонал и хапнахме вкусна традиционна закуска – яйца с билки, пухкави мекички със няколко вида сладко и яйца с билки. 

 

Тук къщите са изградени от дърво и камък. Повечето на са два-три етажа. Приземният етаж е бил запазен да добитъка, докато семействата обитавали горните етажи. Някои от тях днес са реставрирани и приемат посетители. Ако пък се чудите къде може да хапнете вкусни гозби, не пропускайте кръчма „Братята“. Там може да опитате всякакви традиционни вкусотии в приятна обстановка.

Ако искате да посетите Лещен и Ковачевица, може да направите това лесно и удобно с нашите партньори от Global Tour. Информация за програмата може да намерите на линка по-долу, където може да направите и вашата резервация

Екскурзия до Банско, с. Лещен и с. Ковачевица

Дати: 27.04.2024, 16.06.2024, 18.08.2024, 12.10.2024, 17.11.2024
 
Цена от: 60 лв.
 
Повече снимки от Лещен и Ковачевица може да видите в нашата Галерия по-долу: