България

 1024px-Flag_of_Bulgaria.svg

Местоположението на държавата спрямо останалите европейски държави можете да видите на следния линк.

Обща площ: 110 994 кв. км., 0,3% от които представляват водна повърхност;


Население: 6 951 482 души по данни на НСИ към 31 декември 2019 година;

Валута: български лев;

Шенгенска зона: тя не е член на Шенгенското пространство, но е в процес на присъединяване;

Държавно устройство: парламентарна република;

Официални празници в България:

3 март – Ден на освобождението от османско иго / На същата дата през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор. Този договор слага край на Руско-турската война /;

1 май – Ден на труда;

6 май – Гергьовден и Ден на Българската армия;

24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост;

6 септември – Ден на обединението / На тази дата през 1885 г. е обявено обединението на Княжество България и Източна Румелия, като този акт ще бъде официално признат догодина от Турция и други европейски страни /;

22 септември – Ден на независимостта / На този ден през 1908 г. е провъзгласена независимостта на България, която до този момент съществува в правния свят като трибунално княжество, зависима от Османската империя. Манифестът за независимост е обявен във Велико Търново и актът придобива международно признание през 1909 г. /;

12983900_10207486459452431_3963676425978050560_o(1) 29749875_10213617245718256_294375084301840720_oНа снимката: Варна;

История

България е страна, разположена в Югоизточна Европа и заема около 25% от територията на Балканския полуостров. Земите на днешна България са били населени от древни времена. Първите следи от човешко присъствие в тези земи са отпреди 44 000 години. Богатото историческо наследство на България се дължи главно на траки, гърци и римляни, които са обитавали тези територии през различни исторически периоди. Основаването на българската държава започва след заселването на славянски и прабългарски племена на полуострова. През 681 г. е основана Първата българска държава и тя просъществува до 1018 г., когато пада под византийска власт. Периодът на чуждото господство продължава до 1185 г., когато в резултат на въстание е основано Второто българско царство. Той съществува до края на XIV век, когато на Балканския полуострова се появява нова власт, Османската империя. Благодарение на силата си, османците успяват да завладеят българската държава, която по това време е разделена на няколко по-малки царства, а българските земи са поробени през следващите близо пет века. Едва през 1878 г., след руско-турска война, България получава своята така бленувана свобода.

DSC03241На снимката: Асенова крепост;

Забележителности

През последните години значението на България като културен и туристически център на Балканите нараства. Това до голяма степен се дължи не само на благоприятните природни ресурси на държавата, но и на богатото историческо минало на тези земи. България е известна с това, че тук е намерено т. нар. Варненско съкровище – най-старото златно съкровище в целия свят, което показва напредъка на древните цивилизации, обитавали тези земи в миналото. Тук можете да посетите и да видите един от най-старите паметници, включени в списъка на ЮНЕСКО – „Мадарския конник“, който е датиран от VIII век. „Мадарският конник“ е средновековен барелеф, издълбан в скала. Релефът представя тържествуващ владетел, ако се приеме, че се касае за хан Тервел, един от видните владетели на Първото българско царство.

DSC02222 DSC02278-2На снимката: Рилски манастир;

След приемането на християнството в България и възкачването на престола на цар Симеон Велики, държавата влиза в т. Нар. „Златен век”, което се свързва не само с голямо териториално разширение, но и с големи постижения в областта на културата. Примери за всичко това са златната църква в Преслав, Великата базилика в Плиска, „Св. София” в Средец и Охрид. След падането на България под византийска власт през 1018 г. влиянието на византийската култура в българските земи се увеличава значително. Това влияние е станало очевидно в многото предмети, намерени по това време, както и от изпълнените конструкции.

DSC02645

DSC02773На снимката: Копривщица;

След възстановяването на държавността град Търново се превръща в столица на България и нов културен център на държавата. Ако посетите града днес, не забравяйте да посетите „Царевец” – много добре запазена крепост, стратегически разположена на брега на река Янтра. Разбира се, красивите места, които можете да видите в България, не се ограничават до посочените по-горе. Благодарение на инициативата на местните власти бе създадена инициатива, наречена „100 национални туристически обекта на България“, включваща забележителни обекти и сгради, част от историята на страната.

Освен с богатото си историческо минало, България е известна и с красивата си природа. Благодарение на красивата си природа потокът от туристи се увеличи значително през последните няколко години и в зависимост от сезона посещават известните зимни или летни български курорти. България беше „благословена“ да има не една, а няколко забележителни планини – Рила, Родопи, Пирин, Стара планина. Всяка от тях предлага разнообразни възможности за туризъм. В Пирин планина се намира ски курортът Банско – една от най-модерните зимни атракции в Европа. Курортът се рекламира като целогодишен курорт, защото през летните месеци температурите са високи и можете да се насладите на приятни разходки сред планините. Друг известен български курорт, Пампорово, се намира в Родопите. През последните години курортът също значително се разшири. Ако искате да комбинирате културен туризъм със ски, можете да опитате да посетите един от най-старите български зимни курорти – Боровец. Разположен недалеч от столицата на България, София, ще можете да видите всички исторически забележителности на българската столица и след това да се насладите на приятна почивка в планината.

DSC03162 DSC03192На снимката: Вазова екопътека;

Освен със зимните си курорти, България е известна и с бреговата си линия. От север на юг по цялото крайбрежие са разположени множество известни български курорти, предлагащи възможност за летен туризъм. Албена, Златни пясъци, Слънчев бряг, Созопол са само част от тези места, където можете да прекарате приятна лятна ваканция. Голям плюс за повечето от тези места е, че те са разположени в някои от най-големите български градове /Варна и Бургас/, което предполага възможността да се комбинират слънчеви бани с разглеждане на забележителности в тези градове. А тези забележителности не са малко. Варна и Бургас са известни с богатата си история и красивите си морски градини.

Места в България

Прочети повече