Абатство Мелк

Абатство Мелк е разположено на скалисто възвишение над река Дунав, недалеч от австрийската столица Виена. Градчето е малко, но с богата история. Споменато е като славянско дарение на Лудвиг Немски още през 831г. Най-голямата му забележителност е Бенедиктинското абатство. То датира от 1089г., когато Леополд Втори е подарил един от замъците си на Бенедиктинския орден. От тогава монасите заживяли и работели там необезпокоявано. През 12 век към манастира било открито училище, а библиотеката се прочула с многобройните си ръкописи.

shutterstock_107806901На снимката: Библиотеката /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Днешният бароков вид на абатството е дело на Якоб Прандтауер, който в през 1702г. е нает да ремонтира част от старите сгради. След внимателно проучване обаче става ясно, че те са в толкова лошо състояние, че се налага да бъдат разрушени и на тяхно място да се построят нови. Основната забележителност в комплекса е катедралата. Прекрачвайки нейният праг много от посетителите й буквално застиват, поразени от пищността и блясъка й. На едно малко място са събрани много злато и много барок. Няма посетител, който да не остане безмълвен пред гледката, която се разкрива. Множество фрески, барокови и готически фигури допълват главозамайващото впечатление.


shutterstock_469528322На снимката: Църквата /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Втората по значимост стая в комплексът е библиотеката. Тя се състои от 12 стаи, в които се съхраняват около 100 000 тома. Подредени са по теми: започва се с издания на Библията в ред I, теология (редове II до VII), съдебната практика (ред VIII), география и астрономия (ред VIIII), история (редове Х към XV), и завършва с барокова лексика в ред XVI. Вита стълба с рококо решетка свързва част от стаите, представляващи библиотеката, но те не са отворени за публични посещения.

Адрес: Abt-Berthold-Dietmayr-Str. 1;