Градският площад

Градският площад е централният площад на Баден. Заобиколен е от обширна пешеходна зона. На площада се намира Общината. Фасадата на сградата е в класически стил. На нея могат да бъдат видяни три релефа. Два от тях символизират „мъдростта” и „справедливостта” и да по проект на Йосиф Клиебер. Третият, този по средата, изобразява богинята „Боденсия” и е дело на Франц Абел.

shutterstock_544388677На снимката: колоната на  Света Троица.

Наблизо се намира и известната колона на Светата Троица, изработена от скулптора Джовани Станети. Колоната е висока близо 20 метра. Построена е между 1714г. и 1718г.с цел да бъдат почетени жителите на града, които станали жеврти на чумата между Април и Октомври 1713г. Пред колоната се издига фонтанът на Фердинанд. Той е построен през 1833г., за да напомня за неуспешния опит за покушение над принц Фердинанд.


На централния площад се издига и Императорската къща. Скромната постройка е построена през 1792г. от барон дон Гонтард. На 24 Април 1813г. тя е закупена от император Франц Йосиф, който я превръща в своя лятна резиденция и като такава къщата служи до 1834г.

Резервирайте своя престой в Баден тук: