Баден

Герб на Баден

A-2500_Baden_Niederösterreich_Wappen

Местонахождение на града, както и подробна негова карта може да намерите на следния линк.


Баден е малък австрийски град, отстоящ на около тридесетина километра от австрийската столица Виена. Именно поради близостта си до Виена, градът много често бива наричан „Баден до Виена“, като това означаване служи и за разграничаване на града от швейцарския едноименен град или град Баден-Баден в Германия. Населението на Баден според последното преброяване е малко над 25 000 души, но броят на туристите, които го посещават ежегодно определено е по-голям. Причината за това Баден да привлича туристи се крие не само в красивото местоположение на града, но и в богатството от минерални извори тук, което е превърнало Баден в малък спа рай.

shutterstock_544388677На снимката: градският площад с колоната на чумата /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Градът е основан още в римски времена, когато ползите от минералните извори по тези територии били открити от римляните. При управлението на римският император Клавдий селището, което се е намирало в този район, получава името “Aquae”. Географското разположение на града, както и богатството от минерални извори, помогнали на Баден да разцъфне през Средновековието и да играе важна роля в историята на Австрия. За съжаление многобройните войни, в които Австрия участвала, дали своя отпечатък и днес много красиви примери на местната архитектура и история са унищожени и за тях може да разберем само от книгите. По време на обсадите на Виена от османските турци, градът бива неколкократно плячкосан от османските турци, а по време на двете световни войни в резултат на масирани бомбардировки почти целият град бива опожарен и е било необходимо пълното му възстановяване. Именно след приключване на Втората Световна Война Баден започнал да се утвърждава като важен туристически център в Европа и един от най-популярните австрийски балнеоложки курорти.

shutterstock_507411736На снимката: фонтанът Ундине /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Ако решите да посетите Баден, то започнете своята разходка от главния площад на града, където са съсредоточени едни от най-големите исторически забележителности. Тук може да видите красивата сграда на общината, Императорската къща, както и колоната на Света Троица. Императорската къща е интересна с това, че преди години е служила като лятна резиденция на австрийския император Франц Йосиф. Иначе Баден предлага и много места за отдих и почивка. Градският плаж и римските бани са места, където може да се отдадете на заслужен отдих. Любителите на природата и най-вече на цветята също има какво да видят- тук може да посетите един от най-големите паркове в цяла Европа /паркът „Курпарк“/, както и Розариумът, известен със своите хиляди рози.

shutterstock_507511585На снимката: казиното /източник на снимката: www.shutterstock.com/

Резервирайте своя престой в Баден тук:

Места в Баден

Прочети повече