Коледа по виенски

По време на коледните празници Виена е преобразена от хиляди празнични светлини и аромат на греяно вино. Атмосферата, която цари из града по това време на годината, наистина е невероятна. Още от края на ноември Виена бива празнично пременена. Над централните улици заблестяват огромни полилеи, приличащи на тези, които сме виждали из балните зали в дворците. Украсени обаче не са само централните булеварди, а и малките улички, в които човек обикновено попада случайно, ако е объркал пътя.

DSC08424На снимката: базарът пред Кметството на Виена;

При предишните ни посещения на Виена, обиколките ни винаги започваха от Щефанплатц. Не и този път. Този път това, което искахме да зърнем първо бе Кметството и коледния базар, разположен пред него, коледният базар, станал емблематичен. Това е най-големият и традиционен коледен базар, имащ 700 години история. По сергиите му може да се купят традиционни коледни украшения, играчки. изделия от дърво, восък, плетива и какво ли още не. Но той е преди всичко любимо място за срещи по Коледа на всички виенчани заради доброто хапване и пиене. Изкушенията са безброй. Чаша пунш или греяно вино, придружена с прословутите виенски вурстове, печени кестени и сладкиши са само някои от най-често предлаганите специалитети в този сезон. Пуншът и глювейнът са по три-четири евро, като оставяте и три евро депозит за чашата, в която ви ги наливат. Тоест спокойно можете да си я задържите като сувенир. Ние също направихме така.


Паркът, в който е разположен базарът е приказно украсен. Привечер паркът  се променя коренно – дърветата грейват във всевъзможни светлини. По дърветата светят кексчета, снежни човеци, сърца и дори…….китари. За децата /а и за родителите им/ има приказно влакче, което обикаля всеки ъгъл на празнично украсения парк. Атмосферата е задушевна въпреки ниските температури.

DSC08570 DSC08582На снимката: украсения парк около Кметството;

Пред Кметството се издига огромна елха, която всяка година се подарява на града от някоя от областите на Австрия. Самото Кметство е обсипано със светлини и се откроява величествено на фона на тъмното небе. А ако се случи да вали сняг, гледката е направо разтапяща: по-красива и от коледна картичка. Високите прозорци на сградата играят съществена роля в предколедните тържества. Те са закрити от табла с числата от 1 до 24. От 1 декември всеки ден се отваря по едно, досущ като в детски коледен календар.

DSC08707

DSC08726На снимката: улична украса във Виена;

Коледният базар е лабиринт от дървени къщички в алпийски стил, окичени с елхови клони и различни веселяшки надписи. Да си купиш оттам нещо за спомен е задължително. Но не прекалявайте! Цените на базара са понякога два пъти по-високи от тези на другите места. Това важи за всички подобни базари във Виена. Малки базарчета има в дворовете на дворците Шьонбрун и Белведере, пред катедралата „Свети Стефан“ и много други места. Което и от тях да изберете, празничното настроение ще бъде неизменно с вас!

Повече снимки от коледните базари във Виена може да видите в нашата Галерия:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>