Коледни базари в Прага

Коледа наближава и магическата атмосфера на коледните базари привлича хиляди туристи, решили да пътуват из Европа по това време на годината. Днес такива базари се организират в почти всеки европейски град. На мен лично много ми харесва коледна Прага. Тази година коледните пазари в Прага ще бъдат отворени всеки ден от 1 декември до 6 януари.

DSC04948

Основните базари са разположени на Стария градски площад и площад Венчеслас. Зимна приказва очаква посетителите, които могат да се насладят на празничната атмосфера, да разгледат щандовете с играчки и разнообразни ръчно изработени изделия и да се насладят на коледни песни, обилна храна и местни напитки. Коледните базари се състоят от ярко декорирани дървени колиби, заредени със занаяти като стъклария, керамика, бижута, бродирани дантели, дървени играчки, ароматизирани свещи, орнаменти за коледни елхи, шапки и ръкавици, кукли, облечени в традиционни костюми и какво ли още не. Посетителите могат да открият хубави сувенири, за да се приберат вкъщи, да украсят домовете си или да ги използват като коледни подаръци.


DSC06508 DSC06523

Но коледните базари в Прага не се изчерпват само до пазаруване. Можете да опитате всякакви видове местни вкусотии и да видите как се приготвят. Огромни парчета шунка се пекат на шишове заедно с доста нездравословни, но изключително апетитни колбаси – квола. Сред сладкишите фаворит е т.нар. Търделник. Търделникът има характерна цилиндрична форма, продава се поръсена с канела или пудра захар. Сладка и леко лепкава, евтина закуска, която ще затопли пръстите ви и ще задоволи желанието да хапнете нещо сладичко. На някои места се сервират с топинг от ядки и захар. Заедно с храната опитайте една от известните чешки бири: Pilsner Urquell, Staropramen или Budvar. На коледния базар на Стария градски площад може да откриете също така овце, кози и други животни, които радват не само малки, но и големи. Има и голяма витлеемска сцена, изобразяваща Мария, Йосиф, бебето Исус и Тримата влъхи. Най-впечатляващо е коледно дърво, транспортирано от горите на Централна Бохемия. Дървото се издига на Стария градски площад и е обвито в светлини, които се включват в 17:30ч.

DSC05302 DSC05318

Повече снимки от коледните базари в Прага може да видите в нашата Галерия:

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>