Коледна магия в Колмар

Не е задължително да сте религиозни, за да се насладите на един коледния базар. Всичко, което ви трябва, е коледно настроение! Неделима част от всеки коледен базар са сцената на Рождеството, традиционни коледни сладки и сладкиши – щолени, вурстове /това е по-съвременен елемент, през Средновековието вярващите строго са постили/, греяно вино или специален пунш, десетки ръчно изработени предмети – украшения, играчки, орнаменти за коледната елха и други.

DSC09590В пълен обем магията на Коледа може да бъде усетена в един малък град, разположен в областта Елзас, североизточна Франция. Всеки от коледните пазари на Колмар е сякаш отделно малко селце, отличаващо се със собствена колекция от страстни майстори. Обособени на различни места из града и отличаващи се със свой собствен архитектурен почерк, тези острови на празника отразяват характера на Колмар: приятелски и автентичен.

В продължение на шест седмици целият стар Колмар, чудотворно защитен от превратностите на историята, се превръща в един огромен многостранен коледен базар. Тук, докато разглеждате около 180 сергии, наистина чувствате, че магията на Коледа се просмуква във вас. Сякаш отново изживяване Коледа като дете – това не е нещо, което можете да контролирате, то просто се случва.


DSC09734В Колмар се случват чудеса … Сериозна подготвителна работа се извършва зад кулисите: поддържане на щандовете, поставяне на декорации и осветление, организиране на развлечения  и избор на тези, които ще бъдат изложени. Изложините, предимно от Елзас, се избират на базата на качеството и оригиналността на своите продукти. Това е и вдъхновяващо време от годината за художниците и занаятчиите, които излагат своята работа в Койфхус (старата митническа сграда). 

DSC09602Шестте коледни базара на Колмар

През 2022г. коледните базари в Колмар ще бъдат отворени от понеделник до четвъртък, от 11:00 до 19:00 и от петък до неделя от 10:00 до 20:00. Официално откриване ще бъде на 24 ноември. Базарите ще остане отворени от 24 ноември до 29 декември 2022 г.

Marché Gourmand

Един от тях ще е разположен на площада до Катедралата /Place de la cathédrale/. Този базар ще е специално предназначен за любителите на гурме деликатесите. Девет павилиона, девет готвачи, майсторски ресторантьори, които ще измислят божествени ястия … От стартер до десерт, стриди, елзаски специалитети … вкусът на всеки един ще бъде задоволен! Ще бъдат предлагани плата за консумация на място. Гурме базарът /Marché Gourmand/ ще бъде отворен от понеделник до четвъртък, от 11:00 до 21:00 и от петък до неделя от 10:00 до 21:00.

DSC09800Place des Dominicains

Гледаща към базара, елегантната Доминиканска църква се осветява през нощта с невероятните си витражи от 14-ти век, което прави този забележителен площад още по-зашеметяващ. Разгледайте този базар с неговите шестдесет малки дървени къщички и се оставете да бъдете изкушени от оригинална украса, която ще направи вашето коледно дърво най-щастливото от всички борови дървета!

Place de l’Ancienne Douane

Намиращ се в сърцето на Стария град, този площад разполага с около 50 къщички, разположени около внушителния фонтан Швенди. Вечерно време внушителната старинна митническа сграда или Койфхус бива озарена със светлини, подчертаващи великолепното й ренесансово стълбище. Базарът, който е разположен от двете страни на река Лош, се простира до верандата на Койфхус. Ясно е, че старото бизнес сърце на града все още бие! Тук съвременните творения могат да бъдат намерени заедно с традиционните коледни украси.

DSC09562Place Jeanne d’Arc

Този базар пресъздава атмосферата на традиционно елзаско градче. Посветен на местните продукти, той предлага множество вкусни храни като фоа град /foie gras/, студено месо, вино, ликьори, бисквити и много други изкушения. Заобиколен от набор от сгради, вариращи от традиционни полудървени къщи до такива в класически френски стил, базарът предлага на посетителите чудесен поглед към бурната история на Елзас, една история, разказана чрез специфичните й архитектурни особености.

La Petite Venise

Оригиналното разположение на полудървените къщи от двете страни на река Лощ дава името на тази емблематична за Колмар област- Малката Венеция /La Petite Venise/, която се превръща в истински рай за децата по Коледа. Оставете се да бъдете ръководите от малките, докато се вглеждат чудно в зайците или овцете и се разхождат из дървените хижи, преди да си починат, за да се възхищават на механичното Рождество. Те няма да могат да напуснат този пазар без обичайните удоволствия: напитка от захарен сок от ябълки, каране на коне и изпращане на писмото им в кутията на Дядо Коледа на Дядо Коледа.
DSC09645
Koïfhus
 
Впечатляващата сграда на някогашната митница крие неочаквани изненади по Коледа. Тук може да се насладите на произведенията на двадесет местни майстори. Грънчари, майстори на стъкло, шкипери, дърводелци, бижутери и други занаятчии, които носят традиционните умения на целия регион, ще се радват да споделят страстта си с вас. На първия етаж се отдайте на въображението си с експонатите, на които е дадено разрешение да напуснат музея на музея на играчките „Музей дю Жует“ /Musée du Jouet/ по време на Коледния пазар, най-вече електрическият влак.
DSC09699
 Повече снимки от коледен Колмар може да видите в нашата Галерия:
 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>