Коледният базар в Егишем

Егишем /Eguisheim/ се намира в сърцето на Елзас, недалеч от Колмар. Градът е родно място на винарството във Елзас. Той се гордее със своите концентрични, калдъръмени улици и флорална декорация, която е носител на национални и европейски награди. Егишем е едно повече от красиво градче. Дори само гледайки негови снимки, вие бихте могли да се пренесете в един свят на рицари, походи и някак позабравена чест, а защо не и във времената, когато сякаш светът е бил по-различен от сегашният.

DSC09744По време на коледните празници Егишем се превръща в идеална сцена за магическо и незабравимо преживяване. Коледният базар в Егишем се опира на елзаските традиции и обичаи. Всяка седмица на него бива представяна нова тема – по една за всяка от четирите седмици на Адвента: очакваме на Адвента, Коледа в древността, традициите на Коледа, Коледа за деца. През последните години това събитие получава престижната марка “Villes et Villages de Noël” – знак на автентичността и богатото наследство на града.

DSC09765Коледният базар на Егишем е съставен от две коледни селища, разположени на главния площад на центъра на града – Place du marché aux Saules и Place Monseigneur Stumpf. След Коледа, от 27 до 30 декември, тези две места са домакини на други пазари, наречени „Marché des Rois Mages“, посветени на Богоявление, с художници и занаятчии, излагащи своите шедьоври.


DSC09768Подобно на много села по живописния маршрут на виното в Елзас, улиците на Егишем са богато украсени и осветени за Коледа. За събитията, организирани коледно време, може да получите информация в Туристическия офис – 22A Grand-Rue. Те включват широк спектър от дейности като парадите на Сен-Никола и Дядо Коледа, процесия с фенери, концерти, исторически посещения на стария център, разходка с нощния пазач, разказване на истории, уъркшопи за деца.

DSC09757Коледният базар на Егишем може лесно да бъде достигнат с коледните автобусчета, които тръгват от Колмар от 30.11.2018 до 23.12.2018. Актуално им разписание може да видите тук.

Повече снимки от коледният базар на Егишем може да видите в нашата Галерия:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>