Язовир Широка поляна и мистериозната ловна хижа на цар Борис III

Язовир Широка поляна е едно от многото красиви места из Родопите. Думите са крайно недостатъчни да опишат красотата на природата там – чист въздух, вековна борова гора, прозрачна вода. Всичко това гарантира на всеки посетител една пълноценна почивка на всеки, решил да посети това място, далеч от забързаното ежедневие и сивотата на големия град.

Великолепието на планината тук се съчетава с мистиката, която обгръща старата ловна хижа на цар Борис III. Тази хижа е била едно  от любимите места за отдих на монарха, управлявал България 25 години. Цар Борис III умира на едва 49 години, скоро след срещата му с Хитлер. Има предположения, че е бил отровен. По негово желание, той бива погребан в Рилския манастир. През 1946 г. обаче, по нареждане на новите управници на държавата, тялото му бива ексхумирано и преместено в малък параклис в парка на двореца Врана. След няколко години този параклис е разрушен. След 10ти ноември гробът на цар Борис III в Рилския манастир е възстановен. Там е изложено единственото останало от тленните останки – сърцето.


Ловната хижа на цар Борис III на язовир Широка поляна е негово любимо място. В този район той отстрелва едни от най-големите си трофеи. Днес те са изложени в двореца „Царска Бистрица“. При изграждането на язовира хидроинженерите изчисляват, че хижата ще бъде залята, но въпреки това тя не бива разрушена, тъй като има статут на паметник на културата. Макар и отдавна наводнена, постройката е все още цяла. Рухнал е единствено покрива й. Построена е от дялкани каменни блокове. Някога стените й са били украсени с рисунки на ловни сцени, които днес са заличени.

Днес хижата продължава да се издига като призрачен замък на северния бряг на язовира. Очевидци разказват за необясними звуци и странни светлини. Според мнозина неспокойният дух на царя обитава хижата. Тези истории обаче не спират ентусиасти да разпънат своите палатки в близост или просто да се разходят по крайбрежието на язовира.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>