Машините на острова, Нант – един свят, вдъхновен от Жул Верн и Леонардо Да Винчи

Машините на острова е артистичен проект, родил се във въображението на Франсоа Деларозие и Пиер Орфис. На Ил дьо Нант – остров в центъра на града, ограден от два ръкава на Лоара, можете да срещнете странни същества – огромен механичен слон, скат, морска змия и всякакви морски съдове в причудливи форми. На мястото на някогашната корабостроителница в Нант днес се строят чудеса. Първите машини оживяват доковете през 2007 г., оттогава редовно се появяват нови попълнения. Стотици хиляди посетители разглеждат машините, смесица от света на Жул Верн и техниката на Да Винчи, качват се на Големия слон и се возят на Въртележката на морските светове. От време на време огромните съоръжения оживяват и крачат бавно из острова като мистични чудовища, излезли от въображението на Жул Верн. Освен това посетителите могат да надникнат в машинното отделение – да видят как всичко се задвижва и работи, и да чуят историите на машинистите.

DSC09027Галерията на машините е като музей-сцена, в който всяка машина показва своето собствено шоу. Вътре се намира и тунелът за тестови полети – симулатор, който е уникален е Европа. Тук, в рамките на тропическа градина ще откриете множество животни, които чакат да бъдат „съживени“ – мравки, гъсеници, риба и огромен чапла и др. Посетителят може да седне на гърба на огромна „летяща бълха“ и да се понесе със 100 км/ч.  Изходът от галерията минава през огромно метално дърво, покрито с растения и зеленина – мини лабиринт, който постепенно ще ви отведе до земята.

DSC08995 DSC09007 DSC09011 DSC09020 DSC09023Всеобщ любимец е големият слон. Това гигантско създание се е превърнало в нещо като неофициална икона на град Нант, обикаляйки острова, пръскайки вода и събирайки погледа на хората наоколо. Четири етажната конструкция позволява в нея да се возят до 40 човека. Отблизо гледката е впечатляваща. Всеки детайл е изпипан до съвършенство. Докато се изкачвате по стълбите можете да зърнете пневматични ключове трескаво тракащи по мрежа от тръби и кабели – сърцето на слона. След като слезете от слона можете да се изкачите до най-горния етаж на склада, където се намират занаятчиите в тяхната работилница – това е фантастично изживяване, което ви позволява да видите планове, инструменти и да придобиете представа за грижите, които се полагат за всяко животно.


DSC09101 DSC09103

Не пропускайте и намиращия се наблизо карусел. Той е висок 25 метра и е широк 20 метра. Тази уникална структура, посветена на подводния живот приветства посетителите на 3 нива: океанското дъно, океанските дълбини и океанска повърхност. Въртележката съдържа 35 машини – морски създания, включително гигантски раци, калмари и медузи.

DSC09039 DSC09041 DSC09047 DSC09053 DSC09055 DSC09058 DSC09067

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>