„Зимни чудеса“ – коледните базари на Брюксел

Брюксел е сцена на един от най-хубавите коледни базари в Европа – Winter Wonders, или така наречените „Зимни чудеса“. Тази година коледните базари в Брюксел ще бъдат открити от 25 ноември 2022 г. до 1 януари 2023 г. Те са разположени няколко места в града – на Grand-Place и около Bourse, Place de la Monnaie, Place Sainte-Catherine, Place de Brouckère и Marché aux Poissons.

20181227_165807

Разположен в сърцето на Брюксел, коледният базар „Зимни чудеса“ е един от най-популярните в Европа -идеален микс от традиция и съвремие. За пет седмици 250 дървени къщички изпълват центъра на града, предлагайки идеалната възможност да (пре) открием красивата белгийска столица през зимата. Те представят същински съкровищници, които радват любопитните очи и гъделичкат вкусовите рецептори: може да опитате специалитети от цял свят и да вземете оригинални подаръци. Приказни светлини, цветни декорации и приветливата атмосфера помагат за създаването вълшебни моменти.


Коледният базар на Гран Плас

Две са основните места, където магията на Коледа се чувства най-силно – Гран Плас и площада пред църквата „Св.Екатерина“.

Централният площад на Брюксел е един от най-красивите в цяла Европа, ако не и в целия свят. Херцогиня Изабела, дъщеря на испанския крал Филип II, описва площада по следния начин: „Никога не съм виждала нещо толкова красиво и изискано като площада на града, където сградата на общината се издига в небесата. Украсата на къщите е изключителна“.

DSC07493

Всяка година преди Коледа на него се инсталира коледно дърво. Тази година то бе поставено на 21 ноември. Дървото е дарено от град Ставелот в знак на благодарност за солидарността и помощта, оказана от жителите на Брюксел след  „Битката при издутината“ през 1945 година. „Битката при издутината“, известна още като Арденската контраофанзива, е последната голяма германска офанзивна кампания на Западния фронт по време на Втората световна война и се провела се от 16 декември 1944 г. до 25 януари 1945 г. Стартира през гъсто залесения Арденски регион на Валония в източна Белгия, североизточна Франция и Люксембург към края на войната в Европа. Офанзивата е имала за цел да пресече използването на белгийското пристанище в Антверпен от съюзниците и да раздели съюзническите линии, позволявайки на германците да обкръжат и унищожат четири съюзнически армии и да принудят западните съюзници да договорят мирен договор в полза на силите на Оста.

DSC07474

Настъплението на немските войски принуждават американските войски  да отстъпи, и към 25 декември немците напредват с около 90 км в превзетата от съюзниците територия. Към края на декември американските войски, подкрепени от войски предислоцирани от други участъци на фронта, контраатакуват и спират настъплението на противника.

На 1 януари 1945 година немците отново предприемат атака – този път в областта Елзас, в района на град Страсбург с цел да разделят силите на съюзниците. При тази атака немската авиация нанася удари по летищата на съюзниците, унищожавайки около 260 самолета. Във връзка с положението на фронта Уинстън Чърчил е принуден да се обърне за помощ към съветското ръководство. На 12 и 13 януари 1945 година Червената армия започва офанзива на Източния фронт в Полша и Източна Прусия наречена Висло-Одерска операция, в резултат на което немското командване е принудено да прехвърли много от своите сили (от 12 до 31 януари изпраща 7 дивизии) на изток, изоставяйки офанзивата на Западния фронт. Към края на януари 1945 година немците отстъпват на изходни позиции отпреди офанзивата. В резултат на рязкото отслабване на атаката, съюзниците подновяват успешно своите атаки срещу противника.

DSC07749

Цялата гора Ставелот е сертифицирана по PEFC (етикет за устойчиво управлявани гори). Дръвчето е високо 22 метра и на негово място ще  бъде засадено друго дърво, което да го замени. По време на коледните празници, дървото блести в празнични светлини.

Освен коледното дръвче, нещо друго, което не бива да пропускате на Гран Плас е звуковото и светлинно шоу. 360-градусово звуково и светлинно шоу се провежда по фасадите на сградите на площада, включително Кметството. Продължителност: 8 минути. Часовете на провеждането му може да видите по-долу: от неделя до четвъртък: от 17:00, всеки час, последно шоу в 22:00,  в петък и събота: от 17:00, на всеки половин час, последно шоу в 22:30, Вторник, 31 декември: последно шоу в 18:00.

 Коледният базар пред църквата Света Екатерина

Коледният базар пред църквата Света Екатерина е впечатляваща гледка, която бързо може да ви зареди с коледно настроение. На дължина от 2 км са изградени над 250 коледни къщички, в които се продават местни продукти и занаятчийски изделия, както и местни улични хранителни деликатеси. Освен ароматното греяно вино можете да се опита белгийски шоколад, различни видове сладка и разбира се, коледни курабийки.

DSC07675

DSC07683

Не пропускайте виенското колело. От него може да се насладите на великолепна панорамна гледка към коледния базар и цял Брюксел. Колелото има 42 кабинки, които отвеждат посетителите на височина от 55 метра. 

DSC07634 DSC07636

За да подчертаят екстериора на църквата Св. Катерина и Казино Виадж, два видеопрожекционни карти ще покаже аудиовизуално творчество, превръщайки сградите в движещи се произведения на изкуството.

Повече снимки от коледните базари в Брюксел може да видите в нашата Галерия:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>