Замъкът Пелеш

Замъкът Пелеш е един от най-впечатляващите замъци в Европа. Сгушен в подножието на планините Бучеджи в живописния град Синая, той е истински шедьовър на германската неоренесансова архитектура.

DSC07681

Строителството му започва през 1873 г. по заповед на крал Карол I и завършва през 1914 г. Замъкът е служил като лятна резиденция на кралското семейство до 1947 г. Неговите 160 стаи са украсени с най-добрите образци на европейското изкуство, полилеи от муранско стъкло, немски витражи и стени, покрити с кожа от Кордоба. Крал Карол не пестил средства. Замъкът Пелеш е първият европейски замък, който има електричество, дори има собствена електроцентрала. Той разполага с топла и студена течаща вода и централно отопление. Стъкленият покрив на фоайето се отваря механично и има малък асансьор за кралското семейство. Всяка стая е декорирана в различен стил или тема. Има Концертна зала, Музикална зала (Индия), Турски салон, Голям салон (Италия), Зала на Съвета (Швейцария), Мавърска зала и много други. Замъкът има собствен театър с 60 места, с кралска ложа. Именно там е показана първата филмова прожекция в Румъния през 1906 година.


DSC07662

Историята на замъка Пелеш започва през август 1866 г., когато крал Карол I посещава района. Красивата природа на прага на есента вдъхновили монарха и го накарали да се влюби в мястото. Карол I е роден в южна Германия. Избран е за княз на Румъния през 1866 г., след свалянето на княз Куза. Обявен за крал на 26 март 1881 г. Именно под неговото управление Румъния получава независимост. Разполагал е с пълна власт да избере къде да бъде лятната резиденция на кралското семейство. И така решава да построи замъка Пелеш. Основите са поставени на 22 август 1873 г.  Архитект на замъка е немският архитект Йоханес Шулц. Строителството продължава 40 години и се оценява на около 120 милиона щадски долари.

DSC07591

През 1947 г. след принудителната абдикация на румънския крал Михай I комунистическото правителство конфискува цялата кралска собственост, включително и замъка. Известно време замъкът е отворен за туристи, а през 1953 г. е обявен за музей. През 1975 – 1990 г. (последните 14 г. на комунистическо управление), замъкът и прилежащата му територия са затворени за посещения.

DSC07615

След Румънската революция (1989) замъците Пелеш и Пелишор наблизо отново са отворени за туристи. През 2006 г. собствеността върху замъка е върната на бившия крал Михай I. Скоро след това в резултат на преговори между краля и румънското правителство замъкът отново става национално достояние като исторически паметник и музей, като в замяна румънското правителство заплаща на кралския дом 30 милиона евро.

Залата на честта

Залата на честта е първата зала, която виждате, когато влезете в замъка. Отличава се с много декорации от дърво, които са просто зашеметяващи. Стъкленият таван осигурява страхотна светлина в стаята, а прозорците са произведени в Германия, от най-добрите майстори.

DSC07637 DSC07638

Оръжейната

Следва оръжейната. Тя е построена между 1903 г. и 1906 г. Сред колекция има редки експонати като острие на палач или цялостна конска броня.

DSC07532 DSC07537

Музикалната стая

Направена е по молба на кралица Елизабет (съпруга на крал Карол I). Има инструментите от онова време; пиано, цигулка и арфа. Декорът е интересен, с красива живопис на музи и мебели от Индия, предоставени от махараджата от Капуртала.

DSC07579

Зала Флорентина

В италиански стил, стаята има най-красивият таван на замъка, позлатен и украсен с релефи. Рисувани стъклени полилеи, бронзови статуетки и множество други красиви детайли могат да бъдат видени тук.

DSC07584 DSC07588

Мавърският и Турският салони

Турският салон, който имитира отоманската атмосфера, е всъщност пренесения Румънски павилион от Световното изложение в Париж през 1868 г. Стените са покрити с ръчно изработени копринени брокати, закупени във Виена. Използвал се е като пушалня за господата.

DSC07598 DSC07602

Градините и терасите са украсени с фонтани, стълби, лъвове и други декоративни елементи.

DSC07706 DSC07714

Повече снимки от замъка може да видите в нашата Галерия:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>