Денят на Свети Патрик

Ирландия – родината на дъгата, страната на силното уиски и бурните веселби!

Ирландия често се свързва със зеления цвят и това никак не е случайно. Твърди се, че там могат да бъдат видяни 40 нюанса на зеленото. След посещението си в Ирландия Джони Кеш дори написва песен, озаглавена „40 нюанса зелено” и я посвещава на нея.

St_Patricks_Day,_Downpatrick,_March_2011_(045)

На 17 март, ирландците отбелязват деня на Свети Патрик. Свети Патрик е бил християнски британски мисионер. Роден е в римска Британия, но бива отвлечен като дете и отведен в Ирландия като роб, където живее шест години преди да успее да избяга и да се върне в родината си. По-късно той се завръща в Ирландия, но вече като епископ с мисия – да откаже ирландците от политеизма и да ги покръсти. Мисията му продължава 30 години. След това той се оттегля в графство Даун, където умира на 17 март 461г. На този ден ирландците по цял свят се обличат в зелено и почитат светеца. Зеленият цвят се свързва с вярването, че Свети Патрик е използвал трилистна детелина, за да обясни Светата Троица. Така носенето на детелините се превърнало във важен елемент от празничните шествия.


Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>